71 четения

Възстановка „Арбанаси 1798. Кърджалийски времена” разгърна страници от миналото на селото

КЪРДЖАЛИИ НАПАДНАХА И ОПОЖАРИХА АРБАНАСИ В СЪБОТА ПРЕД ОЧИТЕ НА СТОТИЦИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ В АТРАКТИВНОТО СЕЛИЩЕ. Сред неописуема врява, гърмежи и писъци, местните се предадоха, за да запазят живота си.

„И имайте предвид, че показваме това нападение в много по-лек вариант. Някога, преди 220 г., кърджалиите буквално са опустошили Арбанаси и селището е успяло да поеме глътка въздух и да заживее отново, едва след 7-8 години“, обяснява шефът на търновската „Традиция“ Симеон Цветков.

Около 40 участници в клубовете „Традиция“ във Велико Търново и Шумен, пловдивското сдружение „Родолюбие“ и доброволци от читалище „Иларион Драгостинов“ в Арбанаси се включиха във възстановката „Арбанаси 1798. Кърджалийски времена“, която представи сцени от мирния живот на местото население през XVIII век, нападението на кърджалиите, отбраната на укрепена арбанашка къща, откупуването на хора и имуществото от грабителите и прогонването им от Арбанаси.

„Ние избрахме да покажем техниките на нападението, което реално се е случило преди повече от два века. И да разкажем за двата основни начина за забогатяване. Единият е грабеж и опожаряване, вторият откупуване, който кърджалиите започват да практикуват, когато си дават сметка, че така ще запазят и къщите“, обяснява и Стефан Стефанов, един от най-активните членове на „Традиция“.

Това кърджалийско нападение променя коренно характера на населението на Арбанаси. В началото селището е било населено предимно от богати търговци от гръцки и румънски произход. Но след като близо десетина година по-късно успява да заживее отново, в него са се заселили обикновени и не чак толкова заможни фамилии.

Възстановката на „Традиция“ започна с пресъздаване на атмосферата на възрожденското селище и завърши със символична картина на прогонването на кърджалиите. Хаджиилиевата къща се превърна в естествен декор на нападението. „Тогава се намесва султанът Махмуд II, който праща еничари, за да се разправят с кърджалиите. После, няколко години по-късно, пак той заличава и еничарската армия, а всъщност това е султанът, който идва на власт благодарение на съюза на еничарите и кърджалиите. Но… превратностите на историята правят събитията толкова любопитни за нас днес“, разказва още Стефан Стефанов. И уточнява, че кърджалийството е явление, характерно само за Балканския полуостров. Кърджалия буквално означава „полски разбойник“ и тези банди се появяват заради слабата турска власт в онези години.

МУЗЕИТЕ „КОНСТАНЦАЛИЕВА КЪЩА“, „ХАДЖИИЛИЕВА КЪЩА“ И ЦЪРКВАТА „СВ. АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ“ В С. АРБАНАСИ бяха отворени до полунощ за безплатни посещения в традиционната вече Нощ на музеите.

Европейската Нощ на музеите и галериите беше организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Тя вече е най-значимата общоевропейска музейна изява, след като в нея се включват над 4000 музеи и галерии от 40 европейски държави.

През годините Регионалният исторически музей във Велико Търново участва в инициативата с различни събития.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!