8 четения

Министърът на образованието Красимир Вълчев: „Заплатите на учителите ще се увеличат от 1 януари”

На среща във В. Търново с директори и преподаватели бяха обсъдени проблемите в образованието

„Не е проблем, че в България има над 50 университета, проблемът идва от специалностите, които тези висши училища предлагат, за да задоволят търсенето на определени специалности. В същото време пазарът на труда няма нужда от толкова специалисти“, заяви във Велико Търново министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В петък той беше в старата столица, за да се срещне с директори на училища и детски градини, с учители и представители на образователната общност. На срещата присъстваха и представители на 10-те общини в областта.

Министър Вълчев сподели, че държавата се опитва да направи промени в четирите основни подсистеми в системата на висшето образование. След реорганизацията във финансирането и приема, който вече е по-добре обвързан с пазара на труда и с оценката за качество и реализация, предстоят промени в системата на акредитацията, която в момента не дава достатъчно информация при класацията на добрите университети.

ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ПРИОРИТЕТНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ Е ДРУГАТА СЕРИОЗНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ, КОЯТО ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. Министерството увеличава приема в тези направления и обсъжда даването на стипендии на студентите, които ги избират. Тези стипендии ще покриват таксата за обучение. „Има професионални направления, за които изцяло премахнахме изпитите и това са „Математика“, „Физически и химически науки“, „Материали и материалознание“, „Религия“. Много скоро ще имаме недостиг на кадри в направлението „Педагогика на обучението по…“. Силно е намален приемът в областта на обществените и социални науки – средно с 50%, а за някои професионални направления дори с 60%. Не е толкова голям проблемът в това колко средства даваме. Проблемът е, че не можем юридически правно да задържим децата в България, затова няма как да обвържем стипендиите с това те да остават на работа тук, след като завършат“, обясни министър Вълчев.

Той коментира и мащабната стъпка на правителството за повишаване на доходите на учителите, като припомни, че в средносрочната бюджетна прогноза, която вече е одобрена за 2019 – 2021 г., са предвидени допълнителни 330 млн. лева спрямо предходната година. Това означава, че е планирано заплатите да се увеличат от 1 януари. „Дали ще се увеличат по-рано е въпрос на допълнителни разговори, на анализ на изпълненията на бюджета за тази година, на бюджетна възможност и т.н. Миналата година това беше направено, но не ми се иска да изпреварваме събитията. Така или иначе дали ще е 3 месеца по-рано, или по-късно, не е най-важното нещо предвид големината на стъпката, която правим“, каза министърът.

За текущи проблеми и въпроси в образованието говориха министърът и учителите във Велико Търново на срещата, която се проведе в Областна администрация. Заедно с министър Вълчев въпросите на педагозите и директорите изслушаха и областният управител проф. Любомира Попова и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!