10 четения

Редовните упражнения поддържат млади сърцето и артериите

Упражненията четири или пет пъти седмично са ключови за предпазване на главни артерии от втвърдяване и за добро здраве на сърцето, съобщи Би Би Си, позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Авторите му от изследователски институт в Далас, Тексас, обаче отбелязват, че физическата активност два или три пъти седмично оказва благоприятно въздействие само върху някои артерии.
Настоящото изследване, публикувано в сп. „Journal of Physiology“, е обхванало 100 души, прехвърлили 60-годишна възраст. За целите му са анализирани досегашната физическа активност на участниците и е измерено втвърдяването на артериите им.
Изследователите са установили, че 30-минутни упражнения два или три пъти седмично „подмладяват“ артериите със среден размер, снабдяващи с кръв главата и шията.
При хората обаче, които тренират четири или пет пъти седмично, не само въпросните артерии са по-здрави, но и главните артерии, снабдяващи с кръв гръдната и коремната област.
Артериите са кръвоносни съдове, транспортиращи кръв от и до сърцето и до всички части на тялото. С напредване на възрастта, както и в резултат на нездравословен начин на живот, те са предразположени към втвърдяване.
„Настоящото изследване дава насоки за разработване на тренировъчни програми за здраво сърце и съдове и напомня, че редовната физическа активност е в състояние да противодейства на процесите на стареене. Хората обаче не трябва да отлагат упражнения за късна възраст, когато много от пораженията върху сърцето и съдовете са необратими“, казва д-р Бенджамин Ливайн от изследователския екип.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!