5 четения

237 000 лв. държавна субсидия искат археолози от старата столица за работа на осем обекта

БЛИЗО 130 000 ЛВ. ИСКА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА РАЗКОПКИ НА ЧЕТИРИ ОСНОВНИ ОБЕКТА ТАЗИ ГОДИНА.
За около 50 000 лв. е проектът на директора на музея д-р Иван Църов, който и това лято иска да продължи работата си в югозападната част на форума в Никополис ад Иструм, където поднови разкопките си миналата година. Заедно с него на обекта ще работи и доц. Павлина Владкова, която има планове да копае и в Нове заедно с полската експедиция.
За 30 000 лв. държавна субсидия кандидатства проф. Хитко Вачев, който ще работи в Богородичния манастир в подножието на Царевец, около 27 000 лв. иска Недко Еленски за проучването си в местността Смърдеш, 20 000 лв. иска Александър Чохаджиев за разкопки на праисторическото селище край Петко Каравелово.
ЗА 20 000 ЛВ. КАНДИДАТСТВА И ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ, КОЙТО РАБОТИ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ЛЕТА НА ДРЕВНОРИМСКАТА КРЕПОСТ РЯХОВЕЦ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Освен с пари от държавата, той ще разполага и с 10 000 лв., които дава Община Горна Оряховица.
90 000 лв. за разкопки искат и археолозите от Археологическия институт с музей при БАН, които проучват Трапезица. На обекта това лято ще работят проф. Константин Тотев, Диян Рабовянов и доц. Мирко Робов, като всеки от тях е направил проект на стойност 30 000 лв.
С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!