16 четения

Без преписвачи преминаха първите изпити за VII и XII клас

НЯМА ХВАНАТИ ПРЕПИСВАЧИ НА ДЪРЖАВНИЯ ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, НЯМА АНУЛИРАНИ РАБОТИ И ПРИ СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ, КОИТО ВЧЕРА ДЪРЖАХА ПЪРВИЯ СИ ИЗПИТ ОТ ДЪРЖАВНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ. Петима души са следили през цялото време камерите, които са били настроени така, че периодично да подават информация от всички училища, в които е имало изпити, каза началникът на Регионалното управление на образованието в старата столица инж. Розалия Личева.

101 ЗРЕЛОСТНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕ СА БИЛИ ДОПУСНАТИ ДО МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА. Повечето от тях са имали слаби оценки по някой от предметите, което не им е позволило да се явят на зрелостния си изпит. Интерпретативно съчинение или есе по стихотворението „Вяра“ на Никола Вапцаров писаха дванадесетокласниците.

1718 абитуриенти бяха подали заявления за участие в първата матура, но 66 от тях не са се явили, показва справката на Регионалното управление по образованието. В 148 зали на 21 училища в областта се провеждаха зрелостните изпити. 367 квестори се грижиха за реда по време на матурата. Във всички помещения, където дванадесетокласници държат изпит, има монтирани камери.

1718 БЯХА И СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ, КОИТО ВЧЕРА ДЪРЖАХА ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА. 43 деца не са се явили на изпита, който се проведе в 60 училища в областта. На тях им се падна преразказ върху откъс от романа „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич.

За седмокласниците тестовете по български език и математика са важни, защото резултатите са вход за училището, в което те искат да продължат да учат. Тестовете отново съдържат два модула, като първият е от националното външно оценяване, а вторият носи допълнителни точки при кандидатстването. Тестът по математика е на 23 май, когато е и втората матура на дванадесетокласниците, която е по предмет, който те сами си избират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *