4 четения

НВУ „В. Левски” домакинства олимпиадата по обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз

ОЛИМПИАДА ПО ОБЩА ПОЛИТИКА ЗА СИГУРНОСТ И ОТБРАНА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ започна вчера в Националния военен университет „Васил Левски“. Олимпиадата е част от европейската инициатива за обмен на млади офицери, вдъхновена от програма „Еразъм” и е едно от официалните събития в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС.

38 курсанти от 28 военни академии и университети от държави – членки на Европейския съюз, участват в олимпиадата. Българските състезатели са курсант старшина Стилиян Славчев от НВУ „Васил Левски” и курсант Димитър Стойков от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров. Всички млади хора са преминали и четирите задължителни онлайн курса, без които нямат право да участват в състезанието. След всеки модул трябва да издържат теста, за да продължат напред. След това трябва да напишат аргументативно есе върху една от 10-те предварително избрани теми от Групата за прилагане на инициативата за развитие на млади офицери, вдъхновена от „Еразъм“.

Националният военен университет „Васил Левски” е домакин на заключителния етап, който ще бъде официално открит днес. Веднага след това започва предварителният етап на състезанието, когато курсантите ще представят есетата по групи, като всяка група се състои от 6 – 7 чуждестранни курсанти.

Основната цел на олимпиадата е да запознае курсантите от европейските военнообразователни институции с основни познания по политиките за сигурност и отбрана, които да им дадат стимул да напишат есе и да се конкурират с него с курсанти от други държави членки в конкурс за знания по обща политика за сигурност и отбрана.

Комисия от 31 представители на военни академии и университети и министерства на отбраната на европейски държави ще оценява представените есета и ще класира десетте най-добри разработки. На следващия ден, 23 май, олимпиадата продължава със състезание по отбори за знания по обща политика за сигурност и отбрана, като отборите отново са разделени на 6 групи. В следобедните часове е индивидуалното състезание за знания по обща политика за сигурност и отбрана.

На 24 май чуждестранните курсанти и българските им ментори ще участват в празничното шествие, което е част от официалната програма на Община Велико Търново, посветена на Деня на славянската писменост и култура. Награждаването на победителите в различните категории ще се състои на церемония по официално закриване на олимпиадата на 25 май от 9 часа в Дома на културата на НВУ „Васил Левски”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!