61 четения

Пирани, риба лъв, великани и речни чудовища показват в уникална изложба на 24 май

ПИРАНИ, ВЕЛИКАНИ, РЕЧНИ ЧУДОВИЩА, РИБИ, КОИТО ИЗПЪЛНЯВАТ АКРОБАТИЧНИ НОМЕРА ПРИ УХАЖВАНЕ, И ЗЛАТНИ РИБКИ има в уникалната изложба, която гостува от 24 май в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Експозицията се нарича „Подводен свят“ и ще остане в старата столица чак до 25 юли.

22 аквариума, в които има 160 обитатели на речните и морски води, от които 46 вида риби, могат да видят търновци. Сред най-опасните екземпляри са рибата лъв и пираните. Великаните сред гостите са рhractocephalus hemiliopterus, червеноопашат сом, известен и като речно чудовище заради дължината си от 1,8 метра, както и псевдоплатистома. Тази риба пораства до метър и половина в природни условия и до 900 см в аквариумни. „Джуджетата са от видовете гупа, които са едва 2 – 4 см и риба клоун, която расте от 5 до 8 см. Последният вид е интересен с това, че живее по двойки и ако самката загине, мъжкият се превръща в женска, развивайки съответните белези.

Риба стрелец и скат от вида рotamotrigon motoro са сред най-редките живи експонати в изложбата. Periopthalmus papilio е с най-необичайния външен вид, освен това мъжките впечатляват женските през любовния им период със скокове над водата, при което разперват огромния си гръбен плавник. За по-малко от минута те успяват със зрелищния си акробатичен номер да привлекат женските и да ги отведат в предварително подготвените „сватбени апартаменти“, издълбани в тинята от годеника.

Изложбата „Подводен свят” може да бъде видяна от 24 май до 25 юли в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” с работно време 9 – 19 ч. Цената на билетите е 4 лв. за възрастни и пенсионери и 2 лв. за деца на възраст от 3 г. до 16 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!