105 четения

Безплатни адвокати са помогнали за една година на 66 бедни да борят неправдата

Хората търсят Регионалния център за консултиране за имотни и трудови спорове, доста дела вече са спечелени…

ЕДНА ГОДИНА ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ ПРАЗНУВА ВЧЕРА РЕГИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ЗА КОНСУЛТИРАНЕ във В. Търново, който е под егидата на Адвокатската колегия в областния град. В него се дават безплатни адвокатски консултации на бедни хора, които отговарят на условия според изискванията. За една година са дадени 66 консултации, записани са 33-ма души и са заведени 15 дела, повечето от които вече са спечелени, каза координаторът на центъра адвокат Ирена Стасинопулу. Председателката на колегията Даниела Минева бе поканила представители на полицията, началниците на Бюрото по труда, на РУСО, кметове от селата, от които единствен на срещата бе Тошко Кръстев на Арбанаси.

27 адвокати отделят от времето си и помагат на хората в нужда, като ги консултират без пари и завеждат съдебни дела при нужда. Най-активни през годината са били Весела Йорданова с 15 казуса, Йоана Иванова с 14, Теодора Пъшева с 10 и Янка Тончева със 7. По инициатива на адвокат Йоана Иванова е била създадени и Фейсбук страница на центъра, а тепърва се замисля идея за мобилни приемни. Това обаче зависи от инициативата на другите институции, които се сблъскат със съдбите на малкия човек, изпаднал в нужда, който нито има пари, нито знае как да си търси правата и къде, подчертаха Даниела Минева и Ирена Стасинопулу.

8 г. Руси Русев от Драгижево е в омагьосан кръг за свой имот

ПО СЛУЧАЙ ПЪРВАТА ГОДИНА НА ЦЕНТЪРА БЯХА ДОШЛИ И ХОРА, КОИТО вече са потърсили и получили помощ и чиито казуси се решават сега. От името на 13 свои колеги от фалиралата ножарска фабрика дойде да благодари Стефан Йорданов, защото той и останалите благодарение на центъра са си получили заплати и обезщетения от собственика на фирмата Румен Биков преди фабриката да бъде обявена в несъстоятелност от съда. Представители на SOS детски селища също благодариха на безплатните адвокати за намеса в три случая при семейни спорове. Хората се чувствали разбрани и подкрепени от консултациите, казаха още служителите на Центъра за обществена подкрепа. Със спор за пенсия се е заел центърът за жена, която е работила в телферния завод 19 г., но й дали ниска категория въпреки тежкия труд там.

Най-парадоксален и заплетен обаче се оказа случаят на фотографа самодеец от Драгижево Руси Русев. Сагата се разиграва от 8 години и сега върви в съда благодарение на адв. Йорданова, заяви Руси Русев. Той е съсобственик в свое място в селото с роднини и не може да го продаде. Преди да започне конфликтът, Руси, който има документи, пазарил терена и му дали 23 000 лева. Той сега нито може да ги върне, нито да финализира сделката заради съществуване на фалшив ПУП с фалшиви подписи.

„Бабата на Русев му дарява урегулиран поземлен имот преди години. В момента неговият парцел е около 900 кв. м плюс едни спорни 300 кв. м. Сега няма нотариус, който да иска да изповяда сделката или пък да направи констативен акт. Заради това сме завели дело в Административния съд за обезсилване на заповед за ПУП, който е много странен, защото няма подпис за инициране на промяна. Навсякъде пише Руси Русев с ръкописни букви, но без подпис! Аз за пръв път виждам такова нещо, но някой е плащал такси“, опита се да обясни адвокат Весела Йорданова от центъра, поела случая на Русев.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Безплатни адвокати са помогнали за една година на 66 бедни да борят неправдата

  • 23.05.2018 в 13:23
    Permalink

    Работниците от Ножарска фабрика ,не са си взели всичките заплати ,така че информацията Ви не е вярна !!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!