36 четения

С нова лапароскопска техника ще се обзаведе горнооряховската болница

ОСИГУРЕНИ СА 50 000 ЛВ. ЗА НОВА ЛАПАРОСКОПСКА ТЕХНИКА В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ВЕЧЕ СТАРТИРА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ДОСТАВЯНЕТО Й. Със средствата ще бъде закупен нов монитор и част от необходимите инструменти за извършването на т.нар. безкръвни операции. Това заяви пред „Борба“ началникът на отделението по хирургия д-р Димитър Макавеев.

„С новата техника интервенциите ще се провеждат по-лесно и качеството им съществено ще се подобри. Старата техника е амортизирана и като всяко нещо, което се експлоатира, има нужда от подмяна.”

Безкръвните операции на жлъчка позволяват на пациентите още на десетия ден да се върнат на работа, докато хората, оперирани чрез отворен разрез, се възстановяват след повече от месец.

Д-р Макавеев прогнозира, че доставката на монитора и инструментите ще се случи до два месеца.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “С нова лапароскопска техника ще се обзаведе горнооряховската болница

 • 23.05.2018 в 12:43
  Permalink

  Добре би било болницата във В.Търново да си закупи т.н. апаратура за усилена външна контрапулсация. С този метод по неинвазивен начин се избяква байпас операциите. Апаратурата е относително евтина около 50000 долара, но ще се изплати от това че няма да се извършват далеч по-скъпите операции както за болницата, така и за пациентите. методът се прилага и при спортисти.

  Отговор
 • 23.05.2018 в 19:14
  Permalink

  Kakvi sa tezi bezkruvni operacii na zhluchka i da stoish 10 dni v bolnica – pak iztochvane na kasata ! Mazhut mi otide sled 1 den na rabota , vupreki, che kamukut mu beshe 5 sm. i se nalozhi maluk razrez !!Smeshna rabota!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!