32 години медицинската сестра Теменужка Петрова е мост между света на здравите и света на болните | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

32 години медицинската сестра Теменужка Петрова е мост между света на здравите и света на болните

Публикувана на: 23.05.2018г. 3716 прегледа

ПО ПОВОД ДЕНЯ НА СЕСТРИНСТВОТО ТЕМЕНУЖКА ПЕТРОВА БЕШЕ ОТЛИЧЕНА С ПРИЗА „За професионализъм, компетентност и умения за работа в екип“ в категория „Хирургични грижи“. За нея престижното признание било неочаквано. Казва, че всъщност се чувства като приносител на наградата, защото тя е за целия екип от медицински сестри във Втора хирургия на търновската болница. „В нашата професия няма индивидуални играчи, това е екипна работа и всеки от колектива допринася за оптималните резултати“, скромно обяснява сестра Петрова.

Тя разказва, че пожелала професията си едва ли не подсъзнателно, тъй като е дете на възрастни родители със сериозни хронични заболявания. От малка се налагало да се грижи за тях и затова избрала Медицинския институт за подготовка на здравни кадри във Велико Търново, който завършила през 1985 година. След реформите пък взела необходимия допълнителен изпит за полувисше образование и званието медицинска сестра. И до днес ясно си спомня първия си работен ден. Датата била 1 септември 1986 година, а отделението – същото, в което работи и сега, макар да е претърпяло много промени през изминалите години.

„РАБОТАТА В ХИРУРГИЯ БЕ МОЯ СБЪДНАТА МЕЧТА, ЖЕЛАЕХ Я ОЩЕ КАТО СТАЖАНТКА. РЕАЛИЗИРА СЕ, НО НА МНОГО ВИСОКА ЦЕНА. Тогава бях по майчинство, защото дъщеря ми беше на година и четири месеца и за да остана на работа в отделението, се наложи съпругът ми да излезе по майчинство и да се грижи за нея, докато майка ми се пенсионира и поеме тази роля. Загубих част от детството на дъщеря ми като всички, заети в сферата на здравеопазването, заради нощни смени, работа по празници, тежки и дълги дежурства. Тежеше ми да ходя на работа, докато тя е болна и има нужда от мен, но това беше пътят, който сама избрах“, споделя Теменужка.

За своите 32 години опит тя е попадала на стотици интересни случаи. Някои се запечатали в съзнанието й поради своята сложност, други заради изненадващо добрия си развой, а трети като забавни. Теменужка предпочита да си спомня за комичните ситуации.

„Преди време, когато още съществуваше казармата и войниците, търсейки начин да отсъстват известно време от служба, гълтаха малки предмети като топчета, копчета и т.н. Имаше едно момче от наказателния арест, което беше глътнало лъжичка и се наложи да я вадим с операция“, спомня си тя.

И макар усмивката лесно да се появява на лицето й, не крие, че всъщност често тъгува наравно с пациентите. Твърди, че не се свиква със смъртта, нито със страданията на млади хора с онкологични заболявания. А с времето успяла да усвои най-правилния подход към болните. Разкрива тайната – към майките да се отнася като с майка, към съпругите като съпруга, към възрастите като дъщеря. „МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА Е МОСТ МЕЖДУ ДВА ПАРАЛЕЛНИ СВЯТА – СВЕТА НА ЗДРАВИТЕ И СВЕТА НА БОЛНИТЕ. Едните си мислят, че никога няма да се разболеят, а другите – че няма да оздравеят. А всъщност във всеки момент могат да сменят местата си“, казва 52-годишната жена.

Макар да обича работата си, тя неведнъж се е колебала дали да смени професията. Мотиви за това не липсват – неуважението на обществото към професията й, недоброто заплащане, отговорния труд и работата в почивни дни. Имала е предложения от други работодатели, но отказвала, защото е сигурна, че тук може да даде най-много от себе си и да бъде удовлетворена от работата си. Най-важният мотив обаче се появил в последните месеци.

„Огромният ентусиазъм на студентките от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново ме запали. Те преминават стаж в отделението и някои вече са назначени по програма за болногледачи. Техният пламък в очите и ентусиазъм внесоха невероятна енергия в отделението. Младите хора ме върнаха обратно, а аз бях почти до входната врата. Мисълта, че не всичко е загубено и има кой да продължи мисията на медицинската сестра, ме убеди да остана“, признава си Теменужка.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!