64 четения

72-годишен учител ще заведе 10 деца с физически увреждания на връх Ботев

Васил Табаков е започнал да организира уникалния поход

72-ГОДИШНИЯТ УЧИТЕЛ И ПЛАНИРАР ВАСИЛ ТАБАКОВ ЩЕ ЗАВЕДЕ 10 ДЕЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ ДО ВРЪХ БОТЕВ. Той вече е започнал да организира уникалния си поход и събира доброволци, медицински лица и средства, за да може пътешествието да е напълно безплатно за всички участници.

2376 м високият връх в Централна Стара планина ще бъде вторият връх, който Васил Табаков покорява заедно с деца с физически увреждания. За първи път учителят тръгва на такова приключение през 2006 г., когато качи шест момичета и момчета със специални образователни потребности на връх Исполин. Тогава с него тръгнаха две незрящи близначки, в групата имаше глухонямо дете и дете в инвалидна количка.

„Сега искам да взема 10 деца. Няма ограничение в диагнозата. Ще носим количката догоре, ако трябва, както я носихме и първия път. Важно е обаче за мен да зная истинската диагноза, за да мога да осигуря най-правилните лекари и подходящи медикаменти, да знам какво да очаквам от децата и как аз да им бъда най-полезен“, казва Васил Табаков. До всяко дете с увреждане той отново ще прикрепи напълно здраво дете, както е направил и първия път. Убеден е, че това е начинът здравите деца да станат по-силни и да се научат на симпатия и на приемане на различните. Този път в групата ще приеме и двамата родители на децата с увреждания. „Когато преди 12 г. тръгнахме, имаше място само за единия родител и някои от тези, които не успяха да тръгнат с нас, искрено тъгуваха. Сега ще поканя и двамата родители, защото видях колко е важно за тях да съпреживеят тези мигове с децата си“, разказва Васил Табаков и започва да плаче, когато спомените го връщат с 12 г. назад. Тогава той станал свидетел на възможно най-откровените реакции и емоции, видял как родители плачат не само на успехите на своето дете, но и за всички останали малки планинари в групата. Самият той признава, че никога няма да забрави възторга на децата, когато групата стъпила на Исполин.

Сутринта, когато тръгвали нагоре, хижарката изпратила всички с хляб и сол и облечена в народна носия. Когато планинарите успешно се върнали, установили, че всички в съседните хотели вече са разбрали за необичайната група. Хората, впечатлени от куража на водача и на децата, устроили за героите чудесна заря, която се оказала прекрасен завършек на вечерта, в която всички танцували и се забавлявали след качването и слизането от върха.

ОКОЛО 3500 ЛВ. ЩЕ СА НУЖНИ ЗА ТРИДНЕВНОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ, КОЕТО ВАСИЛ ТАБАКОВ ЗАМИСЛЯ ЗА ЕСЕНТА. Средствата трябват за храна, пътни разходи и нощувки. Учителят е категоричен, че няма да вземе от участниците нито лев, но и няма тръгне, ако групата му не е пълна. А в нея, освен децата с увреждания и техните родители, здравите деца, ще има и студенти по социална педагогика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и няколко медицински лица. Задължително в качването ще участва ортопед, ще има медицински сестри и психолог.

Когато за първи път реализирал идеята си, Васил Табаков все още работел като ресурсен учител към Ресурсния център във Велико Търново. Той решил, че така ще опознае децата по-добре и ще може да им помогне да се адаптират и социализират. „В училище децата се държат по един начин, навън – съвсем различно. А и в училище аз имах време да съм с тях по един-два часа, едва ли сега нещата са по-различни. Там единствената ми грижа беше да ги опазя, те да оцелеят физически, но това не е всичко. Общуването е важно за тези деца“, категоричен е г-н Табаков, който си сътрудничи с туристическо дружество „Еделвайс“ при организацията на походите. Той вече е пенсионер, затова ще се довери на своите колеги в Ресурсния център, които продължават да работят с децата със специални образователни потребности.

Васил Табаков е завършил фото- и киножурналистика и е работил във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ като преподавател по учебна техника и като фотограф на вуза. После завършил и история с втора специалност физкултура. Има документ и за планински водач. Той е автор на първия курс по дефектология във ВТУ и го е завършил.

Работил е и в системата на някогашните ТВУ. Когато закрили този вид училища, той станал ресурсен учител към новосъздадения ресурсен център и започнал работа в ОУ „П.Р.Славейков“ във Велико Търново. Тогава директор на школото била Йорданка Денева, която смело застанала зад гърба му и подготвила цялата нужна документация за качването на връх Исполин. „Тежка е организацията, защото децата наистина са специални и не само заради физическите ограничения. Някои от тях не са излизали от Търново и едва ли някога биха тръгнали на такова приключение. А и връх Ботев е труден връх, той е тежък дори и за напълно здрави планинари, затова винаги имам резервен вариант. Ако прогнозата се окаже неблагоприятна, пак към Исполин ще тръгнем, казва учителят и признава, че така и ще остане неосъществена голямата му мечта – да заведе децата до Олимп. Преди 12 г. почти направил организацията за Гърция, но тези, от които зависело той да получи позволение и да тръгне, се изплашили. Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!