7 четения

Германски летища използват животни, за да намалят сблъсъците между самолети и птици

Сблъсъците между самолети и птици причиняват щети от 1,7 милиарда евро (2 милиарда долара) в световен мащаб, затова германските летища започнаха да използват кучета, лисици и птици, за да предотвратят подобни инциденти, съобщи ДПА.
Само в германското въздушно пространство сблъсъците с птици и други диви животни са над 2100, заявиха от германския Комитет за предотвратяване на сблъсъците с птици в авиацията (DAVL).
Макар повечето такива инциденти да са безобидни, някои от тях водят до смъртни случаи.
Един от най-известните сблъсъци между самолет и птица е от 2009 г. Тогава самолет трябваше да се приземи аварийно в река Хъдсън в Ню Йорк, след като в един от двигателите му влезе гъска. Всичките 155 пътници бяха спасени.
„Понякога само предупредителни изстрели могат да прогонят настоятелните птици“, каза Кристиян Хелберг от комитета.
Много германски летища използват животни, за да разчистят пространството от птици: кучета за прогонване чайки и гъски; хищни птици срещу гарваните и чаплите, и дори лисици, за да не се превръщат пистите в удобно място за кацане на птиците.
Предупредителните изстрели са „последното средство“, каза Хелберг.
Разнообразието от подходи е намалило сблъсъците в Германия в сравнение със средното глобално ниво. По света на всеки 10 хиляди полета има 10 сблъсъка с птици, в Германия те са 5,8.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!