6 четения

Честит празник!

Уважаеми учители, преподаватели, будители,

творци, дейци на културата и изкуствата,

скъпи ученици и студенти,

 

Позволете ми най-искрено и сърдечно да Ви поздравя с Деня на българската просвета и култура, на славянската, българска писменост! Щастлив и горд съм, че заедно посрещаме 24 май – един от най-обичаните, най-българските и най-светли за нашия народ празници!

Днес повече от всякога трябва да бъдем родолюбци и да се гордеем, че сме българи! Буквите, създадени от светите братя Кирил и Методий, дават знания, просвещават, одухотворяват и носят култура на целия славянски свят!

Кирилицата е уникално нематериално наследство, което ние, българите, сме дали на Европа и света! Кирилицата е българска национална гордост! Днес повече от 300 милиона души пишат с нашите букви, а българската азбука е една от трите официални в Европейския съюз!

От името на всички великотърновци изказвам искрена благодарност и дълбоко признание към Вас, учители! Вие сте днешните горди и достойни наследници на светите братя Кирил и Методий! Вие давате знания, грамотност и просвета на нашите деца. Вие ги възпитавате в дух на родолюбие – да познават историята, да обичат България и Велико Търново. Дълбок поклон пред всички Вас, защото Вие градите бъдещето на Отечеството!

Благодаря и на всички дейци на изкуствата, културата, науката и духовността, на великотърновската академична общност, на хората в читалищата. Особено съществен е вашият принос днес Велико Търново да е образователен, научен, културен и духовен център на България.

Бъдете здрави и все така обичайте България!

Честит празник!

Даниел ПАНОВ

Кмет на община Велико Търново

Председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!