151 четения

Глад за кадри, фирмите от Велико Търново търсят спешно 546 души!

Рекордно ниска безработица в града – едва 3,2%

 

ПАЗАРЪТ НА ТРУДА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО ЧУПИ РЕКОРД СЛЕД РЕКОРД. НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРАТА СТОЛИЦА Е РЕГИСТРИРАНА ЕДНА ОТ НАЙ-НИСКИТЕ БЕЗРАБОТИЦИ – едва 3,2% за последния месец, информира шефът на дирекция „Бюро по труда“ във Велико Търново Обрешко Нечев. Даже в района на Елена и Златарица, които също са в неговата юрисдикция, спадът е значителен и в момента е съответно – 11,2 и 24 на сто, а допреди няколко години доближаваше 50%. Рекорден брой са и незаетите работни места, за които местните фирми търсят хора, но така и не могат да намерят. В момента заявените позиции само за болярския град са 546. Те са повече с 250 от предходния месец. В Елена търсят 40 човека за работа в различни професии, а в Златарица – 10, информира Нечев. Според него преобладават потребностите предимно за работнически професии, а най-голям глад за кадри има в сферата на производството и услугите, както и в строителството.

За месец в бюрата по труда по места са постъпили едва 226 човека, което също е своеобразен рекорд.

Тоталният глад за кадри е завишил почти двойно възнагражденията във всички основни сфери, отчитат експертите. От дирекция „Бюро по труда“ разкриват, че доста фирми заплащат и допълнителни финансови стимули извън уговореното в трудовия договор. Доскоро продавачите и ангажираните в сферата на услугите бяха сред най-зле платените кадри, но масово търговски и хотелски вериги вече дават над 1000 лв. възнаграждения без допълнителните стимули.

Стилян НАЙДЕНОВ

7 коментара за “Глад за кадри, фирмите от Велико Търново търсят спешно 546 души!

 • 23.05.2018 в 13:10
  Permalink

  Ааааа значи можело да дават 1000 нето,а доскоро ревяха ,че този размер на минималната заплата едва ли не ще ги убие и ще фалират.Всъщност наблюдаваме точно обратното…разширяват се бизнеси,строи се всичко и навсякъде,наемат се нови хора!Чисто икономически независимо от двойното увеличение на доходите спестяванията вървят със същите темпове,което чисто икономически показва,че хората харчат всеки лев от увеличената си заплата,което пък е ръст за икономическите показатели.Айде да си пожелаем до 2 години средна заплата 1000 евро…и половината от странство ще се върнат!

  Отговор
 • 23.05.2018 в 14:10
  Permalink

  Остава и да плащат… Мдаа, градът вече не е „Градът на 500-те лв.“, сега е „Градът на 600-те лв., но работим и в събота до 17 и те осигуряваме на минималната…“. Истината е, че постоянни работни места няма, заплатите са ниски, а повече пари се получават при сезонната заетост.

  Отговор
 • 23.05.2018 в 22:49
  Permalink

  Стига сте писали глупости,в град в които бяха най големите заводи по електроника в България,рьководството на града направи така,че сега имаме заводи за ниско квалифициран труд

  Отговор
 • 24.05.2018 в 14:21
  Permalink

  Точно хотелите са много зле платени! Питайте хората, които са в брашна. Официалната СТЪКМИстика не е коректна!

  Отговор
 • 25.05.2018 в 6:57
  Permalink

  Велико Търново е градът с едни от най-скъпите данъци, както и стоки. На фона на средна заплата 500/600 лв, незнам къде проучихте, че дават 1000 лв заплата?? На 8 ч. трудов договор, а да работиш 12 ч. и да работиш съботите до обед, може и да дават 900 лв + нощни смени..

  Отговор
 • 28.05.2018 в 9:19
  Permalink

  Нивото на безработицата не се измерва само от данните на бюрото по труда. Има много нерегистрирани безработни, които не търсят работа и тях никой никъде не ги отчита. Това за заплатите от 1000 лв. е пълна измислица.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!