51 четения

Илина Керина учи патетата да вярват, че ще се превърнат в лебеди

Поредната страст на учителката е да превръща стари куфари на музикални инструменти в произведения на изкуството

 

В ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО ПРЕВРЪЩА СТАРИ КУФАРИ НА МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ УЧИТЕЛКАТА ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ във Велико Търново Илина Керина. Когато за първи път облепила със снимки на рокаджии един стар куфар, тя го направила, за да създаде настроение в класната стая на своите първолаци. После обаче въображението й се развихрило и тя разбрала, че е открила поредната си страст. Сега Илина Керина събира стари калъфи и куфари на музикални инструменти, почиства ги, облепва ги със снимки от списания и ги съживява.

„Класна съм на I „а“ – музикалната паралелка. И естествено трябваше да украся класната стая като за музиканти, да създам уют на децата, а и на себе си. И нали СУ „Емилиян Станев“ е училище с дълги традиции в изкуствата, се оказа, че в складовете има достатъчно стари и непотребни куфари. Така се появи първият жив куфар. Казваме му жив, защото целият е украсен с ликове на любими музиканти и изпълнители“, разказва Илина Керина. Тя украсява куфарите на принципа на декупажа, като лепи върху тях снимки от стари списания. Най-често снимките са на изпълнители, но има и на инструменти, ноти, акорди, части от музикални произведения от стари школи, реклами на музикални фирми. Така и куфарите са красиви, и децата успяват да запомнят имената на прочути музиканти, акорди, че и цели произведения.

„Успокоява ме това занимание. А и накрая се получава куфар, върху който някак съм успяла да подредя история. Първият беше за Ерик Клептън, после намерих снимки на Сантана. Това се мои любими изпълнители, с които се надявам да запаля и децата да слушат хубава музика“, признава Илина Керина.

ВАСКО КРЪПКАТА ИМА ТАКЪВ КУФАР, ПОДАРЪК ОТ ТЪРНОВСКАТА УЧИТЕЛКА. Двамата са близки приятели благодарение на инициативата на Илина Керина, която миналата година изпрати своя рокаджийски випуск и покани за раздялата си с децата Васко Кръпката. Той дойде, плака от умиление заради любовта на децата, свири с тях, пя за тях и до ден днешен продължава да поддържа приятелството си с г-жа Керина. Тя пък измайсторила за него куфар, който вече украсява новото заведение на Васко Кръпката, което той е нарекъл „Събуди се, София“. Когато рокаджията получил подаръка, успял само да каже „Уау“.

„Приемам стари куфари и съм готова на всеки приятел да направя такъв подарък. Имам и у дома и те уверявам, че са прекрасен акцент в интериора. А и вътре съхраняваме дискове, снимки, каквото се сетиш“, признава учителката, която миналата година стана един от най-известните педагози в България заради уникалните си рок междучасия. Нейните пораснали вече ученици, които сега са в пети клас, всяко междучасие слушаха музиката на „Щурците“, „Сигнал“, Васко Кръпката, БТР… Випускът беше превърнал песента „Старите хипари“ в свой химн и въобще всеки неин випуск напоследък си има своя песен.

Музиката владее и този й клас, който поначало се води музикална паралелка. Децата са изключително талантливи, свирят, за да си починат от уроците, а и за да се забавляват. В класа има трима барабанисти, които са любимците на всички момичета, казва Илина Керина и допълва, че заради обаянието и чара на тези момчета, вече целият клас свири на барабани, кофи, раници, чинове, столове и на всичко, каквото им падне под ръка.

24 ГОДИНИ РАБОТИ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЕЧЕ ИЛИНА КЕРИНА. Искала да става космонавт, после мечтала да бъде кинооператор, но в крайна сметка се предала пред силата на съдбата и станала учителка. Майка й била учител и веднъж й казала, че може да преживее много и все различни емоции само в тази професия. „Оказа се права. С децата никога не е скучно. Толкова много ги обичам, че всяка раздяла с тях ми тежи. Спасява ме само мисълта, че идва следващата силна енергия. И следващите патета, които искам да науча да си вярват, че няма начин да не се превърнат в лебеди“, казва учителката.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!