59 четения

В Петко Каравелово си направиха клуб за народни танци „Мизийци“

ПЕТКО КАРАВЕЛОВО СИ НАПРАВИ клуб за народни танци „Мизийци“ в навечерието на 24 май. Доста преди това кметът Любомир Ламбев молил Галина Бартолова да застане начело на клуб в селото. Накрая стилистката приела, въпреки че е много заета и освен всичко друго е студентка във ВТУ.

„Трябваше ми време да обмисля предложението тъй като съм ръководител и на клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак“ в Ресен, който на 16 май отпразнува своя трети рожден ден, както и на танцов клуб „Боляри“ във Велико Търново, който водя заедно с Ани Лалева. Основните ми опасения бяха дали ще се справя с толкова дини под една мишница, но в крайна сметка ентусиазмът на хората от селото ме плени и приех…“, сподели Галина, която има и фризьорски салон в Полски Тръмбеш. Тя и съпругът и Боян Бартолов, който работи в Областната полиция, за кратко време успяха да омаят с любовта си към фолклора много близки и познати от две общини! Често за турнетата си групите ползват вековните носии на игумена на Преображенския манастир отец Георги, с когото сем. Бартолови са приятели.

Най-новият клуб в региона вече наброява около 25 души, като част от тях са ентусиасти от Полски Тръмбеш и Раданово. За кратко време от януари танцьорите от „Мизийци“ са научили над 20 хора от различни етнографски области и вече имат две излизания на сцена. Първото беше на пролетния концерт на самодейците, посветен на майските дни на културата и Деня на библиотекаря, организиран от НЧ „Постоянство 1926“ в селото. В концерта взеха участие и самодейците от пенсионерски клуб „Надежда“, децата от ОУ „Васил Левски“, както и най-малките звезди от ДГ „Незабравка“. Първата си изява танцьорите отпразнуваха подобаващо с веселие и хора, а за пръв път от много години кметът Любомир Ламбев тропа заедно с останалите.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!