59 четения

Обогатяват списъка с медицински изделия, които ще плаща дирекция „Социално подпомагане“

Близо 400 000 лв. са отпуснати за април на хора с увреждания и инвалиди в областта

 

392 203 ЛВ. Е ОБЩАТА СУМА, ОТПУСНАТА ЗА МЕСЕЧНИ ДОБАВКИ ЗА СОЦИАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ ПРЕЗ АПРИЛ, ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В РЕГИОНА. Това заяви юрисконсултът на дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново Ивайло Деев. Той обясни, че средствата са били предназначени за транспортни, информационни и телекомуникационни услуги, лекарства, диетично хранене, наем на общинско жилище и балнеолечение.

„Най-много средства – 98 778 лв., бяха отпуснати на 283 лица за покупка или ремонт на помощни средства и медицински изделия. Общият брой на случаите, потърсили и получили съдействие от нас, е 34 040“, уточни той.

Юрисконсултът информира още, че предстои влизането в сила на промени в правилника за прилагане на закона за интеграция на хора с увреждания. От 1 юли социално-икономическа подкрепа на инвалиди ще се оказва по настоящ адрес, а не както бе досега – по постоянен. Същото важи и за лицата с трайни увреждания, които имат право на добавка за обучение, балнеолечение или рехабилитационни услуги.

Срокът за подаване на заявление декларация за изготвяне на социална оценка и отпускане на месечна помощ е увеличен – в случаите на преосвидетелстване на лица с трайни увреждания – от едномесечен на двумесечен от издаването на новото експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК.

Променен е и механизмът на предоставяне и изплащане на целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински пособия. Инвалидите ще получават всеки от необходимите им артикули директно от производителите или търговците, вписани в регистъра на Агенцията за хора с увреждания, срещу представяне на заповедта, издадена от директора на „Социално подпомагане“. Изплащане на целеви помощи ще има само за обувки за протези.

Включени са и нови медицински изделия, за които ще се отпуска целева помощ – детска рингова количка, детска инвалидна количка и вертикализатор от седнало в изправено положение за деца с увреждания. Регламентирано е правото на целева помощ за детска рингова количка и детска инвалидна количка за лица над 18-годишна възраст с нисък ръст.

Броят на хората с трайни увреждания в областта е 15 502.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!