7 четения

Затлъстяването е много разпространено сред децата в Южна Европа

Държавите в Южна Европа са с най-голям процент на деца с наднормено тегло и затлъстяване в региона, съобщи Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от ДПА.
В Италия, Кипър, Испания, Гърция, Малта и Сан Марино едно на всеки пет момчета е затлъстяло.
Намаляване на затлъстяването обаче е регистрирано в няколко държави, сред които Италия, Португалия, Испания и Гърция, благодарение на „големите усилия“ за справяне с проблема, каза Жоао Бреда, ръководител на европейската служба за профилактика и контрол на незаразните болести към СЗО.
Най-малко са затлъстелите деца във Франция, Норвегия, Ирландия, Латвия и Дания. Там момичетата и момчетата, страдащи от затлъстяване са между 5 и 9%, показват данните от 2015-2017 г. От 2007 г. СЗО проследява тенденциите за трупане на наднормено тегло или за затлъстяване при децата от 6 до 9-годишна възраст, като използва мерките на 250 000 деца от 53 държави в Европа.
Тридесет и осем държави са се включили в настоящото проучване.
От Световната здравна организация препоръчват да бъде обърнато повече внимание на здравословното хранене и на физическата активност.
Родителите и семействата също трябва да си дадат сметка за „проблема с детското затлъстяване, тъй като нашите данни показват, че много майки не могат да разпознаят дали детето им е с наднормено тегло или затлъстяло“, заяви Бреда.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!