31 четения

Над 10 000 деца, ученици, студенти, преподаватели и гости празнуваха във Велико Търново

ПОВЕЧЕ ОТ 10 000 ДЕЦА ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, УЧЕНИЦИ ОТ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА, УЧИТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ДВАТА УНИВЕРСИТЕТА – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, жители и гости на града се включиха в празничното шествие на 24 май. Атрактивният парад, в който почти всички училища присъстваха с празничните си униформи, тръгна от площад „Велчова завера“ и достигна до центъра на града. За първи път в своеобразното дефиле на българската писменост, дух, култура участваха и чужденци от 15 европейски държави.

Шествието беше посрещнато от официалните лица пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, където кметът на община Велико Търново Даниел Панов лично представи всички детски градини, училища и образователни институции.

„24 май е най-българският и най-обичаният празник, а в този ден по-силно от всякога трябва да се гордеем и с достойнство да се наричаме българи. Велико Търново – историческата и духовна столица на България, доказва колко силен е духът на нашия народ! Една от най-вълнуващите и емоционални гледки е усмихнатите деца, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий! В този празник виждаме славното минало и достиженията на нашия народ, настоящето, което ни зарежда с оптимизъм за бъдещето! Тези силни чувства, този дух на родолюбие трябва да го предаваме на нашите деца“, каза от трибуната кметът на Велико Търново.

Той изказа признание и благодарности на всички учители, на преподавателите и цялата академична общност, на дейците на изкуствата, културата, духовността, на хората в читалищата, музеите, библиотеките.

„Благодарение на всички вас Велико Търново днес, както в славното минало, е образователен, културен и духовен център на България“, каза още търновският кмет.

ЯНИЦА СТОЙКОВА ОТ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ ПОЛУЧИ ОФИЦИАЛНО НАГРАДАТА „24 МАЙ“. Яница, която беше обявена за най-добрият зрелостник на випуск 2018 г. е решила да учи скандинавистика, но все ще се колебае дали да направи това в Германия, или в Софийския университет.

Освен с приза „24 май“ тази година Яница може да се гордее и с наградата за най-добър млад преводач, дадена й от Европейския съюз. Освен това е победител в националния конкурс на Зонта интернешънъл. Сега Яница е номинирана и за участие във финалите, където ще се бори с други успешни млади дами от девет държави.

Награда получи и Денислав Станчев от ПМГ „Васил Друмев“, който също беше номиниран за приза „24 май“.

ПРАЗНИКЪТ ПО ТРАДИЦИЯ ЗАПОЧНА СЪС СРЕЩАТА НА КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ с дейци на образованието, науката, културата, изкуствата и духовността. Градоначалникът връчи грамоти на учители, защитили докторски дисертации. Той закачи и специални ленти „Отличник на Велико Търново“ на 29 зрелостници от дванадесетите класове.

Кулминация на празничната програма беше аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!