93 четения

Семейна лятна фолклорна академия прави Ана Борисова

ЛЕТЕН ОБУЧИТЕЛЕН СЕМИНАР, ПОСВЕТЕН НА БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО ПЕЕНЕ, БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ТАНЦИ И ТЪКАНЕТО, ПОДГОТВЯ АНА БОРИСОВА, която е гл. асистент в катедра „Музика“ на Педагогическия факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Семинарът е замислен за лятото и ще се проведе в почивна база край Дряновския манастир. Идеята на народната изпълнителка Ана Борисова е да събере семейства от страната и чужбина, които милеят за българските традиции. Голямата й цел обаче е да запали малките деца и да ги научи да обичат и ценят българското фолклорно наследство.

Трима лектори ще се включат в различните занимания на академията. Д-р Ана Борисова ще води часовете по народно пеене , Николай Енчев от ансамбъл „Филип Кутев“ ще занимава участниците с български народни танц, а Ваня Проданова, която е доброволец в Националния етнографски музей „Етър”, ще учи малките и големите как се тъче.

„Академията няма състезателен характер, затова всеки може да участва, достатъчна е само любовта към българския фолклор. Аз съм убедена, че няма човек, който не може да пее и да танцува, така че очаквам да се запишат ентусиасти, които ще работят в три възрастови групи – от 5 до 8, от 8 до 12-годишна възраст, а децата, които са над 13 г., ще бъдат в една група с родителите си“, обяснява Ана Борисова. И признава, че много се надява с тази първа лятна академия тя да възроди някогашната форма на детски лагери, но с тази разлика, че събира родители и деца заедно.

Семинарът ще продължи четири дни, в които участниците ще се наслаждават на стари и позабравени вече песни-игри, игри на песен, драматизации. В часовете по пеене Ана Борисова ще припомни на всички и песни със съпровод на детски ударни инструменти, които са били част от живота на децата от времето, когато всички заедно са обитавали едно домакинство – деца, майки, баби и пр. „До голяма степен съм убедена, че тези детски народни игри са позабравени от родителите и респективно не се знаят и от повечето деца. За по-големите деца и възрастните съм предвидила малко по-сложен материал. Идеята, която имам, е родители и деца да могат да пеят, докато танцуват така, както е било навремето“, обяснява още народната певица.

Академията ще завърши с концерт продукция и всеки от участниците ще демонстрира какво е научил по време на своето участие в инициативата, споделя още Ани Борисова, която в момента е въвWashington School of Music в Сиатъл като стипендиант на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Там тя прави курс „Детски песни, детски гласове“ и работи с двама професори, с които анализира подходите и методите на обучението по музика в различните възрасти.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!