241 четения

Тодор Анчев не успя да отвори сладоледена къща, защото лежи присъда от 10 г. в Испания

Китайска компания е наела помещенията за ресторант

 

СЛЕД МНОГОГОДИШНА СЪДЕБНА САГА ТОДОР АНЧЕВ-РУСЕНЕЦА е влязъл в затвор в Испания, за да лежи присъда за фалшива валута и крадени канадски чекове .10-годишното ефективно наказание е било постановено преди доста години, но е изпълнено едва преди няколко месеца. Заради това предприемачът, който щеше да прави първата по рода си Сладоледена къща в пощата в центъра на В. Търново, вече не е наемател. На негово място са се настанили китайци, които инвестират в модерен китайски ресторант. Техен представител е Виктор Азманов, който обясни, че до броени дни инвеститорите ще бъдат в старата столица. Сградата на пощата пък е собственост на една от най-мощните фирми у нас от Стара Загора.

ТОДОР АНЧЕВ БЕ АРЕСТУВАН ПРЕЗ МАРТ 2011 Г. В ПОЛИЦИЯТА ВЪВ В. ТЪРНОВО, КОГАТО бе отишъл да си вади нова лична карта. 6 г. преди това той е бил обявен за международно издирване с европейска заповед за арест, защото е бил вече осъден в Испания. Известният като Русенеца обаче тогава бил подведен от адвокат, който му бил казал, че може да лежи присъдата си или у нас, или в Испания и заради това се оставил на бъде задържан. След това Окръжният съд във В. Търново потвърди европейската заповед за арест на Тодор Русенеца и той е трябвало да замине за кралството още през 2011 г. Едва след това обаче започва дългата съдебна сага с този казус, който се оказва един от интересните в България.

През 2002 година Анчев е задържан в Испания заедно със съдружника си Красен Кънчев от Присово. През декември 2015 година за въпросния Кънчев гръмна новината, че бил отвлечен в Турция и искали за него 1 млн. евро откуп. До момента обаче така и не е ясно дали е имало реално отвличане, или е ставало въпрос за неуредени бизнес отношения.

По онова време скандалът във Велико Търново бе огромен, защото известният с криминалното си досие Тодор Анчев имаше забрана да напуска страната. Въпреки това тогавашното ръководство на полицията го пуска зад граница, за да се лекува в Хамбург. Вместо за Германия той обаче заминал за Испания, където бил закопчан заедно с Красен. Тодор Анчев има криминална регистрация за кражба на коли и е осъждан за престъпления против младежта. До пролетта на 2009 г. той и Красен Кънчев имат обща фирма „Енержи спорт БГ”. После тази фирма е продадена на друго лице. Преди години един полицейски началник бе дал бронежилетки на Русенеца, което малко по-късно му коства главата. Името на Анчев бе свързвано с лихварство, незаконни заложни къщи и още куп престъпления.

 

Шест години го търсят, той върти бизнес със 7 фирми

 

ТОДОР АНЧЕВ НЕ СЕ Е КРИЛ ОТ ПОЛИЦИЯТА ПРЕЗ ШЕСТТЕ ГОДИНИ, когато Испания го търси. Ако в края на 2010 г. не бе въведена Шенгенската информационна система (ШИС), кой знае дали Тодор Анчев щеше да бъде засечен и арестуван в търновската паспортна служба. Докато Испания го търси, а той се прави, че не знае, човекът си върти бизнес поне чрез 7 фирми. Към 2011 г. бизнесменът е собственик на „Трезор-2”, „Сити”, „Никос-63”, „Никос-Тодор Анчев” и „Кимбо Фуудс”. Участва като управител в две сдружения – „Спортен клуб по фитнес „Етър-2005” и „Клуб по културизъм „Гладиатор” заедно с Христомир Христов. Повечето от фирмите са създадени след 2005 г., а най-старата се занимава със заложна дейност от 1999 г. Последната е регистрирана през пролетта на 2010 г. и чрез нея Анчев завъртя бизнес със сладолед по центъра на Велико Търново. Останалите дружества се занимават с всичко модерно и позволено – от транспортни услуги до хотелиерство и недвижими имоти.

 

Финалът

 

На 7 май 2013 г. Апелативният съд във Велико Търново отменя определението на Окръжния съд и не приема присъдата на Испания за изпълнение. Мотивите са нарушено право на справедлив процес и конкретно правото на Анчев да присъства лично на делото било нарушено.

След това обаче главният прокурор Сотир Цацаров иска от ВКС да възобнови делото, защото Апелативният съд е излязъл извън компетентността си в производството по изпълнение на влязла в сила присъда. След това ВКС праща делото в Пловдив, където апелативните съдии подкрепят търновските си колеги. После следват нови производства, нови обжалвания и нови решения. Накрая последната съдебна инстанция у нас от ВКС казва, че присъдата на испанските власти трябва да се изпълни в Испания и 55-годишният бизнесмен е екстрадиран.

Нели СУКОВА

 

 

5 коментара за “Тодор Анчев не успя да отвори сладоледена къща, защото лежи присъда от 10 г. в Испания

 • 23.05.2018 в 19:51
  Permalink

  Ми голям смях с тая къща, с тая поща, на пъпа на Търново. СРАМОТА !!!

  Отговор
 • 04.06.2018 в 15:40
  Permalink

  Е нищо де. Сега пак е наемател. Даже не плаща наем за килията. Дано поне китайците са читави 🙂

  Отговор
 • 06.07.2019 в 13:10
  Permalink

  Нели, грешна ти е информацията, не съм в Испания- а много по на Юг. Поздрав на Търновград

  Отговор
 • 19.08.2019 в 22:54
  Permalink

  Сега вместо хубави сладоледи ще се предлагат печени кучета.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!