6 четения

Американски синоптици предвиждат от един до четири по-силни урагана тази година

Има голяма вероятност ураганите в Атлантическия океан тази година да превишат нормата и да бъдат от един до четири, прогнозираха американски метеоролози, цитирани от ДПА.
Синоптиците заедно с Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) предвиждат 70% вероятност да се разразят между 10 или 16 тропически циклона, 5 или 9 от които могат да прераснат в ураганни ветрове със скорост 119 км в час.
Може да има от един до четири по-големи урагана с 3, 4, или 5 бури и скорост на ветровете над 178 километра в час.
В случай че прогнозата е точна, сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2018, който започва на 1 юни, ще е над нормата, но няма да бъде така жесток като този през 2017 г., когато имаше 6 урагана.
Напредъкът в техниката и изчисленията през последната година подобриха възможностите на учените от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания да прогнозират пътя на бурите, каза Уилбър Рос, секретар по търговията на САЩ.
„Разрушителният ураганен сезон през 2017 г. показа нуждата от навременни и точни прогнози“, добави той.
Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) прогнозира точно изключително активен сезон миналата година. Тогава имаше 17 тропически циклона, 10 от които прераснаха в урагани.
Шест урагана удариха сушата: Харви – Тексас, Ирма – Карибското и югоизточното крайбрежие на САЩ, Мария – Карибите и Пуерто Рико.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!