18 четения

Паричното стимулиране е най-ефективният начин за отказване на цигарите

Учени от университета в Пенсилвания откриха, че най-добрият метод за отказване на цигарите е паричното стимулиране, съобщи Лента.
В изследването са участвали около шест хиляди пушачи, подложени на оздравителна програма. Доброволците били разпределени в няколко групи според методите, които трябвало да им помогнат да се откажат от вредния навик.
На първата група, екипът с ръководител Скот Халпърн, давал мотивиращи материали за ползата от здравословния начин на живот; на втората – никотинови лепенки и други фармацевтични препарати; на третата – електронни цигари.
На последните две групи, които също използвали никотинови лепенки и други материали, давали допълнително 600 долара, които участниците щели да изгубят, ако не се въздържат от пушене в продължение на 6 месеца.
Резултатите показали, че само 0,1% от участниците в групите, в които предлагали традиционна помощ, отказали цигарите. За останалите групи показателите варирали между 0,5 и 3%. Най-добри резултати имали участниците, които получили парични стимули. При това разходите били по-малко от онези, които харчат големите компании, за да откажат сътрудниците си от тютюнопушенето.
Въпреки това някои специалисти критикуват изследването, като заявяват, че не се знае колко човека от всяка група наистина са се възползвали от пособията за отказване на пушенето.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!