Човекът ще трябва да мутира, за да се размножава на Марс

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс – радиацията и намалената гравитация, съобщи Лайф.
Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва силно негативно въздействие върху всички полови клетки, ембриони и зародиши. Продължителното пребиваване в условия на намалена гравитация прави костите чупливи, влияе върху нивото на течността в очите и върху гръбначно-мозъчната течност у астронавтите, а това може да доведе до много сериозни проблеми при бременността и раждането. Ако добавим потискането на имунната система, промените в нервната система и загубата на слуха, които са следствие от дългите пътешествия в космоса, става ясно, че хората на Марс няма да са в най-добра форма, що се отнася до раждането на деца.
Какво трябва да направят заселниците на Марс, ако искат да създадат семейство? Учени от университета по информационни технологии и мениджмънт в Полша предложиха неочаквано решение на проблема – да се промени ДНК на астронавтите. Според учените е възможно технологията CRISPR-Cas9 да преодолее въпросните препятствия, свързани с размножаването. Подобна инициатива ще доведе до развитие на „подвид на Хомо сапиенс“. Това ще постави пред нашата цивилизация редица нови въпроси от етично естество, на които светът ще трябва да търси отговори.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *