56 четения

Домът в Дебелец ще се преобразува в Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изпълни ангажимента, поет по време на неговата приемна във В. Търново

Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов посети Дома за медико-социални грижи в гр. Дебелец. Той бе придружаван от великотърновския кмет инж. Даниел Панов, зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова и областния управител Любомира Попова.

Преди дни във Велико Търново по време на своя приемна за граждани Цветан Цветанов пое ангажимент да съдейства на ръководството на Дома за медико-социални грижи, който предстои да бъде закрит в настоящия му вид. Това е планирано в изпълнение на националния план за превенция на институционализацията на децата с увреждания. Пред директора на Дома д-р Анелия Георгиева председателят на ПГ на ГЕРБ бе категоричен, че е намерен вариант, за да се използва капацитетът на изградената и оборудвана материална база и способностите на квалифицирания персонал.

„Дойдохме тук, за да ви окуражим и да ви благодарим за изключителните грижи и за всичко това, което правите за децата. Много се радвам, че само няколко дни, след като поставихте този проблем, благодарение на добрата координация между ведомствата той вече намира своето решение. Убедих се, че базата е в отлично състояние.”

По време на посещението стана ясно, че самият дом ще бъде преобразуван в Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. Той ще е връзката между здравната и социална система, без да крие риск от институционализация на децата. В него ще се осъществява лечение, рехабилитация, специализирани здравни услуги, психо-социална рехабилитация, социална подкрепа и др. За разлика от Дома за медико-социални грижи, максималният срок за престой на подрастващите ще е до 6 месеца. С цел запазване на връзката със семейството ще се осигури възможност родители да престояват с децата. Иновативните центрове ще осигуряват и подкрепа за родителите чрез обучения и предлагане на дневни и почасови услуги.

Целта е да се увеличава шансът на децата с увреждания и хронични заболявания да водят самостоятелен и независим живот, като се подобри здравният им статус и се гарантира достъп до всички необходими медицински грижи и социални услуги. Ще се работи за минимизиране на увреждането и последствията от него още в ранна детска възраст.

„Предвижда се такива центрове да бъдат разкрити във всички области, като в зависимост от конкретните потребности във всеки регион те ще имат различен обем на дейност“, съобщи зам.-министър Росица Димитрова.

Сн. Мирослав ЧИЧИКОВ

2 коментара за “Домът в Дебелец ще се преобразува в Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания

 • 29.05.2018 в 16:41
  Permalink

  а домът за деца с увреждания във В.Търново на ул. Симеон Велики/до парка/ – той в какво ще се превърне? Дано да не е в поредната грозна жилищна сграда. Подобна на строителството до ф. Парушев.

  Отговор
 • 30.05.2018 в 9:56
  Permalink

  А пък ЦНСТ за деца с увреждания на Пишмана става само за младежи, т.е. място за деца с увреждания, за които не желаят да се грижат нито родителите им, нито приемни семейства, в Община Търново не остава…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!