10 четения

Държавата с амбиция да стане най-големият акционер на МОБАЛ

СВИКВАТ ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО ПОВОД ИСКАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА КАПИТАЛА СИ КАТО АКЦИОНЕР. В момента държавата притежава 51 процента от акциите, а желаната промяна е тя да стане собственик на 90.39% от дяловете в дружеството. Мажоритарният собственик ще предложи капиталът на болницата да набъбне с малко над 3 млн. и така да стане 11 868 240 лв. Ако акционерите гласуват исканата от държавата промяна, Община Велико Търново ще намали драстично дяловете, които притежава, от 14,85 на 2.87%. Спад ще сполети и останалите общини – Горна Оряховица – 1,77%, Павликени – 1,01%, Полски Тръмбеш – 0,66%, Лясковец – с 0,52%, Елена – 0,41%, Златарица – с 0,18%, и Сухиндол с 0,12%.

Това ще доведе и до промени и в устава на лечебното заведение. По време на заседание на комисията по здравеопазване и социални дейности към Общинския съвет във Велико Търново бе взето решение представителят на Община Велико Търново да гласува „против” корекцията в капитала и промените в устава.

На общото събрание на акционерите на МОБАЛ ще се обсъди докладът на Съвета на директорите с финансовия отчет на дружеството, заверен от одитор, ще се одобрят годишният консолидиран отчет и доклад на дружеството. Предвижда се точка за промяна в състава на Съвета на директорите. Новото предложение е в него да влязат д-р Стефан Филев, Лилия Вълчева и д-р Божидар Ангелов.

Събранието ще се проведе на 5 юни от 11:00 часа, а при липса на кворум ще се отложи за 20 юни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!