128 четения

Магистралите „Хемус“ и „Янтра“ стигат до Велико Търново до 2021-ва

Министър Нанков: „С двете отсечки и Централна Северна България ще се развие икономически”

ДО 2021 ГОДИНА АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“ И МАГИСТРАЛАТА ОТ РУСЕ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЯТО ПОЧТИ СИГУРНО ЩЕ БЪДЕ НАРЕЧЕНА „ЯНТРА“ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРАТ НА ПЪТЕН ВЪЗЕЛ КРАЙ СТАРАТА СТОЛИЦА. Той ще бъде в района на Поликраище. Това обяви на специална дискусия във Велико Търново вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Форумът „Хемус” и възраждането на Северна България“ бе организиран от община Велико Търново и вестник „24 часа“, а на него присъстваха и инж. Дончо Атанасов – шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“, ръководителите на най-големите пътностроителни компании у нас, народни представители, кметове и областни управители от цяла Централна Северна България.

Министър Нанков даде да се разбере, че с охота приема името на бъдещата магистрала от Русе до Велико Търново да се нарече „Янтра“, тъй като на следващ етап тя ще минава по поречието на реката, за да стигне до обходния път на Габрово, който се завършва в момента и да мине в тунел под Шипка. Според Нанков с направата на аутобана „Тракия“ югът е дръпнал икономически чувствително на севера и вече се създават три мощни индустриални зони – в Пловдив, Стара Загора и Бургас. Той припомни още, че „Хемус“, която е планирана и започната още през соца, ще е дълга 420 км. 170 км от нея вече са направени, а останалото трябва да е готово до 2024 година.

„ХЕМУС“ – КАКВО И КОГА ЩЕ СЕ ПРАВИ?

В момента се прави 9-километрова отсечка от „Хемус“ от Ябланица до местността Боаза, където е и разклонът за Тетевен, изтъкна министърът. Срокът за изпълнение е две години и тече от 2017 г., но участъкът ще бъде пуснат с половин година предсрочно. Пред приключване е проектирането на следващите 52 км от Боаза до пътния възел за Плевен и Ловеч, което ще спести над 300 млн. лв. на държавата, заради отпаднали тунели и виадукти. Най-късно до август пък трябва да стартира изборът на изпълнител за него. Веднага след това трябва да бъде реализирано и проектирането на други 85 км от разклоните за Плевен и Ловеч до Поликраище, а този участък следва да бъде направен до 2021 година. Паралелно върви и изграждането на участъци от изток в посока старата столица, а окончателно целият аутобан ще е завършен до 2024 г. До 2 месеца започва изграждането на 16 км от Белокопитово до Буковци, след което предстои проектиране на последния 85-километров участък от Буковци до Велико Търново от изток.

МАГИСТРАЛАТА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО („ЯНТРА“)

Според министър Нанков и този аутобан трябва да бъде напълно изграден до края на 2021г. или най-късно началото на 2022 г. Той ще е дълъг 133 км, срещу 110 км на сегашния първокласен път. „Това е така, защото ще излиза край Дебелец и ще се насочва към обхода на Габрово и Шипка“, обясни министърът. Магистралата ще се прави на три части. Първият участък ще е от Русе – от мястото на втория мост до Бяла. Вторият е обходът на Бяла, а третият – до Велико Търново.

Делото по гражданското обжалване за строителството на магистралата Русе – Велико Търново трябваше да бъде гледано днес, но беше отложено за следващия месец. Според министъра не е изключено до края на годината да бъде избран изпълнител за строителството.

„23 юни е съответно заседанието на Върховния административен съд. Ако е в наша полза, продължаваме напред с ударни темпове, може до края на годината, тъй като сме готови с процедурите за пуповете, да си изберем изпълнител, ако мине делото в наша полза“, обясни още Нанков.

По темата се изказа и Господин Гюров, който е един от жалбоподателите. Жителят на великотърновското село Хотница бе категоричен, че управниците сами са определили трасето, без обществени обсъждания и са поставили хората пред свършен факт, като са уведомили единствено кметовете на общини. Думата поискаха и множество жители на общините Горна Оряховица и Лясковец, които изказаха недоволство, че магистралата „Янтра“ ще преминава на голямо разстояние от тях и така фирмите, които са основата на регионалния бизнес, ще имат много по-големи разходи за транспорт и логистика. Дискусионна е и темата за отдалечеността от летището и железопътния възел. „Нашите лични интереси са по-незначителни от магистралите“, каза на свой ред Дончо Атанасов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

3 коментара за “Магистралите „Хемус“ и „Янтра“ стигат до Велико Търново до 2021-ва

 • 29.05.2018 в 13:03
  Permalink

  Тия политици освен да лъжат явно друго не могат. Тая магистрала няма да е готова до тогава. За жялост хората помнят много малко. Павлока през 2012та каза,че 2017та ще е готова магистралата. Е ГОТОВА ЛИ Е ? 2025та ще кажат,че до 2020та.
  Ето,за който не вярва:
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/am-hemus-gotova-do-2017-g.html

  Отговор
 • 29.05.2018 в 22:32
  Permalink

  Той и Гагаузов ги разправяше през 2006 подобни. Апропо къде точно ще е връзката между двете магистрали?

  Отговор
 • 30.05.2018 в 6:48
  Permalink

  Пореден предизборен балон!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!