9 четения

Млякото от хлебарки си проправя път към менюто на австралийците

Повечето хора биха предпочели да виждат хлебарките размазани върху подметките си. Мляко от омразните насекоми обаче скоро може да намери място в менюто на обсебените от суперхраните австралийци като алтернативна добавка към сутрешното им кафе, пише в. „Дейли мейл Австралия“.
Направени преди години проучвания от американски и индийски специалисти установиха, че млякото от хлебарки съдържа всички важни аминокиселини плюс протеини, мазнини и захари и е тройно по-богат източник на енергия от кравето мляко. Изследователите откриха също, че вкусът му не се различава от този на кравето.
Специалистите не пропуснаха да отбележат, че „доенето“ на хлебарките е изключително трудоемко. Сайтът Inverse отчита, че за производството на 100 грама мляко са необходими 1000 хлебарки.
Колкото и непосилна да изглежда задачата, южноафриканската компания Gourmet Grubb вече предлага продукта „Entomilk“, произвеждан от отглеждани в специализирани ферми хлебарки.
Ако все пак имате съмнения относно продукта, защото нямате спомен да сте чували, че хлебарките дават мляко – срещаният в Австралия вид Diploptera punctata е единственият сред тези насекоми, който „практикува“ живо раждане, вместо снасяне на яйца, и произвежда течността за изхранване на потомството си.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!