14 четения

Учени измериха щастието на делфини в аквариум

Френски учени, работещи с делфини в аквариум край Париж, се опитаха да установят как се чувстват животните в плен, съобщи Би Би Си.
Това е първият проект, който изследва животът в плен от „перспективата на животните“. Учените, ръководени от д-р Изабела Клег, са се опитали да определят какво очакват с най-голямо нетърпение делфините. Оказа се, че това е общуването с хората.
Резултатите показват, че „по-добрата връзка между хората и животните повишава качеството на живота им“.
Учените са работили в парка „Астерикс“, където е един от най-големите делфинариуми във Франция. Те са измислили експерименти за декодиране на поведението на делфините, като са използвали основно пози, показващи как се чувстват животните. Така са разбрали, че те очакват с най-голямо нетърпение общуването с хората. Другите два експеримента са били да бъдат добавяни играчки в басейните и животните да бъдат оставяни на спокойствие.
Делфините са изразявали нетърпението си, като са се изправяли над водата и са гледали в посоката, от която обикновено се появяват дресьорите им. Те също започвали повече да се движат, като се придържали към края на басейна.
Въпросът дали е правилно тези животни да бъдат държани в плен, отдавна вълнува французите. Правителството неотдавна отхвърли предложение да бъде забранено развъждането им в морски паркове. Според директорката на делфинариума Биргита Мерсера именно възможността да се развъждат и отглеждат малките си е много важна, за да може животните да са щастливи дори затворени, макар и това щастие да е различно от живота в естествена среда.
„Мисля, че дивите делфини са по-щастливи в естествената си среда, а родените в плен са много по-щастливи в аквариумите – каза Мерсера. – Те са родени тук – това е животът им. А наш приоритет е да се грижим за тях“.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!