Три дни „Авлига пее“ в Обединение в началото на юни

На 1, 2 и 3 юни 2018 година в Обединение ще се проведе 14-ият национален събор надпяване „Авлига пее“, посветен на именитата българска народна певица Мита Стойчева, родом от селото. Организатори на събора са Община Полски Тръмбеш, кметство Обединение и Народно читалище „Мита Стойчева 1900” – с. Обединение. Празникът на духовността и българското фолклорно изкуство и ще премине под патронажа на кмета на Община Полски Тръмбеш Георги Чакъров и кмета на село Обединение Ганчо Ганев.

Над 350 групи и индивидуални участници са подали заявките си за участие в събора. През 2017 година в събора взеха участие над 3300 души, а раздадените награди и отличените бяха над 300. Най-младият участник през миналата година беше на 4 години, а най-възрастният на 90 години.

По регламент всички участници ще се представят с две песни, като поне едната трябва да бъде от репертоара на Мита Стойчева. Във всички възрастови групи се присъждат награди. За най-добър изпълнител и интерпретатор на песните на Мита Стойчева се присъжда специална награда. Ще се присъди и приз „Мита Стойчева” в три възрастови групи – за индивидуални изпълнители до 20 години, за индивидуални изпълнители над 20 години и на певчески състав. Предвиждат се и много специални награди за най-рядко изпълнявана песен на Мита Стойчева, награда на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, на председателя на НЧ „Мита Стойчева 1900” – с. Обединение, и др. Освен задължителната програма участниците могат да представят и автентичен фолклор (песни, танци и местни обичаи), специфичен за региона, откъдето са участниците. Те се оценяват в отделна класация.

Журито отново ще бъде от професионалисти от областта на българския музикален фолклор. Председател на журито е проф. Тодор Киров – декан на факултет „Музика, фолклор и хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове са проф. Милчо Василев – ректор на академията, етномузикологът доц. д-р Венци Димов – автор и водещ на предаването „Фолкмагазин” по Дарик радио, и известният български гъдулар Димитър Лавчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *