112 четения

Горна Оряховица празнува с фестивал на уличното изкуство, 3D мапинг шоу и много илюминации

Двама почетни граждани и осем носители на наградата „Горна Оряховица“ получиха отличията си

ДВАМА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ И ОСЕМ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА БЯХА ОТЛИЧЕНИ НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ГРАДА. За всеотдайната си и безупречна работа като учител, журналист, краевед, летописец на града и спортен деятел званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица“ получи общественикът Михаил Михайлов. Той е роден в Ресен, но целият му съзнателен живот е преминал в железничарския град, където е завършил основното си образование. Започнал е трудовата си кариера като електротехник в „Захарни заводи“, след което става учител в новооткрития техникум „М. В. Ломоносов“ и работи там 34 г., чак до 1995 г. За работата си като учител и доайен на техникума Михаил Михайлов е удостоен със сребърен Орден на труда.

Новият почетен гражданин е и изявен краевед. Той изследва родния си край, автор е на летопис на летището в Горна Оряховица, трайно свързан е със спорта и има две книги за футбола в железничарския град. Публикува в местния, регионалния и националния печат, дългогодишен кореспондент на в. „Народен спорт”.

ОСНОВАТЕЛЯН НА АНСАМБЪЛ „ГУСЛАРЧЕ“ ПЕТЪР РИЗОВ ПОЛУЧИ ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА“ ПОСМЪРТНО. Той беше отличен за дългогодишната си работа като хоров диригент, художествен ръководител, културен деятел и общественик със значителен принос за опазването на българското фолклорно наследство и неговото разпространение сред редица поколения в община Горна Оряховица. От името на Петър Ризов отличието получи неговият син – Пламен Ризов.

ОСЕМ СА ТАЗИ ГОДИНА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА С ПРИНОС В РАЗЛИЧНИТЕ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ. Бизнесменът и управител на „Стефанов – Ив. Стефанов – 04“ ЕООД получи общинската награда за принос към икономиката.

С „

Достойните носители на наградите на Община Горна Оряховица – Христо Узунов, Румен Димитров, Розалия Нанкова, инж. Иван Стефанов, почетният гражданин Михаил Михайлов, Милка Тодорова, Рена Дранкюлева, д-р Илия Атанасов, д-р Петя Цветанова

Награда Горна Оряховица“ за принос към образованието и науката бяха отличени двама педагози. Едното отличие отиде при художествения ръководител на мажоретния състав на СУ „Вичо Грънчаров“ Розалия Нанкова, която е и старши учител в началния курс на образование в ОУ „Иван Вазов“. В същата категория награда получи и старши учителят в ДГ „Ален мак“ Милка Тодорова.

Двама бяха наградените и в сферата на културата – Христо Узунов и Рена Дранкюлева. Роденият в Горна Оряховица актьор Христо Узунов озвучава филми, сериали, телевизионни предавания и реклами. Тази година той стана носител и на наградата „Икар“ в категорията „Златен глас“ за дублажа на Фома в сериала „Мутра по заместване“.

Актриса, макар и в любителския театър, е и Рена Дранкюлева, която вече три години води в Горна Оряховица най-актуалните театрални заглавия с най-добрите режисьори и артисти. Рена Дранкюлева е и ръководител на „Театър 220“ към ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, който от основаването си досега е носител на редица награди от младежки театрални форуми. Тя е ръководител и на детската театрална студия „Магия“ към читалището в Самоводене, където самата Рена Дранкюлева играе като актриса.

Педиатърът в Родилното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и ДКЦ в Горна Оряховица д-р Илия Атанасов получи „Награда Горна Оряховица“ за принос към здравеопазването. След завършен курс по неонатология, през 2017 г. д-р Атанасов става единственият лекар, който се грижи за бебетата в местното родилно отделение.

За принос в здравеопазването беше отличена и д-р Петя Цветанова, създателят на Медицински център „ВИЗУС“. В него тя привлича водещи офталмолози от София и Варна. Центърът притежава второ ниво на компетентност и апаратура за диагностика и лечение каквато има само във водещите клиники. Награда беше връчена и на треньора по таекуондо Румен Димитров. Той е многократен медалист и призьор от национални и международни състезания, през 2003 г. създава собствена школа и поставя основите на организираното таекуондо в Горна Оряховица.

На тържествената сесия на Общинския съвет и на церемонията по връчването на всички отличия присъстваха депутатите Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова, доц. Милен Михов, Симеон Симеонов, Явор Божанков и Валентин Ламбев, областният управител проф. Любомира Попова, делегации от побратимени на Горна Оряховица градове, кметове и председатели на общински съвети от цялата страна, ръководители на институции и др.

По традиция отличените бяха представени и пред широката общественост на Горна Оряховица. Знамето на Горна Оряховица вдигнаха кметът инж. Добромир Добрев и председателят на ОбС Даниел Костадинов, а за горнооряховчани танцуваха мажоретките от СУ „Вичо Грънчаров“ и пяха Преслава Георгиева и Моника Алексиева от същото училище. След това празникът продължи на обновения площад „Георги Измирлиев“, където за първи път се провежда Фестивал на уличните изкуства„Улицата“. Той забавлява малки и големи с клоуни, фокусници, жонгльори, мимове, живи статуи и много ателиета, в които всеки желаещ можеше да се докосне до загадките на руните и гледането на карти „Таро“. Имаше оформени пространства за изработване на красиви предмети с декупаж, за правене на хвърчила, както и за рисуване с кана. Най-смелите и любопитни имаха шанса да си направят картина с техниката „Ебру“ или „рисуване върху вода”.

Късно вечерта фестивалът продължи с демонстрация на атрактивната фотографска техника light-painting – рисуване със светлина. Звездните гости в Горна Оряховица бяха Десислава Златева, Любо Киров и Графа. Подарък за горнооряховчани бяха 3D мапинг шоуто, което в рамките само на две минути разказва историята на Горна Оряховица, и празничните илюминации.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!