45 четения

Търновски археолог откри камък с автограф от самия Климент Охридски

НА КАМЪК С ПОДПИСА НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Е ПОПАДНАЛ АРХЕОЛОГЪТ ПРОФ. КАЗИМИР ПОПКОНСТАНТИНОВ В МАНАСТИРА КРАЙ ПРОВАДИЙСКОТО СЕЛО РАВНА. Откритието е уникално за световната история не само защото автографът е на самия Климент Охридски, а и защото е посочена конкретна дата – 24 април 889 г. Според проф. Казимир Попконстантинов тази находка навежда на идеята, че именно в този манастир са били настанени учениците на Кирил и Методий след изгонването им от Великоморавия.

Другият факт, който прави манастира „Света Богородица” край Равна уникален, са отритите 330 надписа на 5 графични системи – нещо непознато до този момент нито в средновековна България, нито в някоя от славянските страни, нито във Византия. Това са руническото писмо, гръцкото писмо, латинското, глаголическо и кирилицата.

В манастира са открити и над 3200 рисунки, изсечени в стените. Сред рисунките има много изображения на конници, езически жреци, символи „кон” и „кръст”. Изобразени са християнските светци и сцената на Възнесението. Има също образи на различни животни – елен, козел, вълк и заек. Върху варовикови отломки личат заставки, познати от украсата на най-ранните старобългарски ръкописи. Интересното е, че буквите от надписите имат същата големина и форми, каквито имат и върху пергамента. В обителта са разкрити църква, скрипторий (работното помещение, където са преписвали текстовете), жилищни сгради, баня. Манастирът е опожарен през втората половина на ХI век при нашествието на печенегите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!