93 четения

Търновец издаде в Рим книга за българските гарибалдийци

ТЪРНОВЕЦ, КОЙТО ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ И РАБОТИ В РИМ, ИЗДАДЕ на български език там книгата си „По следите на българските гарибалдийци“. Историкът Теодор Тодоров, завършил Великотърновския университет преди 14 години, сега е учител в Рим. На фестивала на българската култура,Тодоров е представи уникалната си книга, която преди месец е публикувана в Италия на български език. За първи път български историк описва подробно нашите сънародници, взели дейно участие рамо до рамо с Гарибалди в борбите за обединението и независимостта на Италия. Книгата от 1500 страници в 2 тома със 150 страници приложения е плод на 3-годишен труд, проучване по архиви в Италия и България. Съдържа материали лично предоставени от правнучката на Гарибалди Анита, правнучката на брата на Капитан Петко войвода Пенка Чакалова-Генева, и семейни документи от потомци на други наши гарибалдийци повече или по-малко известни.

Книгата е посветена на 140 години от Освобождението на България. Потомък на легендарния хайдут Сидер от ХVІІІ век, Теодор Тодоров е автор и на друга книга за Втората световна война, както и на комикса “Животът на Спартак“, издаден в Италия миналата година и предназначен за децата от българските училища в чужбина. Понастоящем Теодор се занимава и с дърворезба и изобразително изкуство. Участвал е вече в няколко изложби на територията на Италия, разказа за своя колега Йорданка Минева, която се свърза с в. „Борба”. „Вече за втори път организирам фестивала на българската култура в Рим заедно с италианска културна асоциация, на която съм вицепрезидент и артистичен директор”, каза още Йорданка Минева. Самата тя живее от 25 г. в Рим и работи като учител по пиано, музикален педагог и композитор.

Н. ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Търновец издаде в Рим книга за българските гарибалдийци

  • 25.08.2020 в 12:22
    Permalink

    Здравейте! Теодор Тодоров съм, авторът на книгата “По следите на българските гарибалдийци“. Защо липсва от статията снимката ми с внучката на Джузепе Гарибалди? До преди няколко седмици я имаше?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!