83 четения

Започва изграждането на четириметровия паметник на Ботев в центъра на старата столица

ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЧЕТИРИМЕТРОВ ПАМЕТНИК НА ХРИСТО БОТЕВ В САМИЯ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Около него се оформя и кокетен кът за отдих под сянката на емблематичната за града магнолия край централна поща. Първа копка на обекта е предвидена в официалната програма на кметството в навечерието на 2 юни, когато честваме и Деня на Ботев и загиналите за независимостта на България. Автор на проекта е арх. Драгомир Йосифов, който коментира специално за „Борба“, че процедурите по начинанието са започнали през 2015 г., за да приключат едва наскоро. Начинанието се финансира от предприемача Пламен Дешков. „Идеята за паметника е на комитета „Васил Левски“. Бях помолен от председателя на Общинския съвет да изготвя проект с благотворителна цел и счетох за свой обществен дълг да го направя“, разказа той.

Проектът е преминал успешно и последното сито – Националния художествено-експертен съвет в София, който включва водещи скулптори, архитекти и урбанисти. Поетът революционер Христо Ботев е пряко свързан с Велико Търново, припомнят от комитета „Васил Левски“, които са сред инициаторите на идеята. Съпругата му Венета и дъщеря му Иванка са от старата столица, а къщата им е била срещу Стамболовия хан, припомнят запознати. Венета и Иванка са погребани в парк „Дружба“. Щедрият дарител ще осигури средствата за облагородяването на цялата знакова за великотърновци зона. Мястото на паметника е известно още като „градинката с магнолията“, защото край пощата расте красивото дърво. Бронзовият бюст на Ботев е с размери 1,10 на 1,10 м и е дело на скулптора Венелин Василев. Преди години творбата е била поставена в старото военно училище, но след разрушаването му е взета на съхранение. По проект тя ще бъде поставена върху триметров постамент от мрамор, пред който ще има и автентичния подпис на поета революционер. Край него са предвидени и алеи със скамейки за отдих и паркова мебел.

С. МАРИНОВ

Един коментар за “Започва изграждането на четириметровия паметник на Ботев в центъра на старата столица

  • 31.05.2018 в 0:35
    Permalink

    E, ne ostavihte nito edna gradinka neogazena i nebetoniranav tozi grad….i posle se chudite zashto umirate ot goreshtina prez lqtoto….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!