117 четения

54 зрелостници от три паралелки изпрати гимназията в Полски Тръмбеш

Кристиян Соколовски е доказателство за силата на човешкия дух, но не отиде на бал

През 2018 година в СУ „Цанко Церковски“ завършват средното си образование 54 зрелостници от три паралелки – „Непрофилирана подготовка“, профил „Технологичен“ – „Предприемачество и бизнес“, и професионална паралелка „Земеделец“. И сега, както е при завършването на всеки випуск, чувствата са смесени. Радостните вълнения са свързани най-вече с очаквания от всички абитуриентски бал. Тревогите са различни – едни се притесняват от предстоящите матури и кандидатстудентските изпити, а други повече от листовките и изпитите по кормуване за категория „В“ и „Ткт“, за които обучението в паралелката „Земеделец“ е безплатно.

През четирите години на обучението си много от абитуриентите намериха поле за изява в различни области и заслужено постигнаха успехи в редица национални и международни състезания и конкурси.

Иван Иванов от ХІІА стана лидер на българската група за младежки обмен по програма „Еразъм+”. Проектът се проведе в Ракичан, Словения. Задачата му бе да организира пътуването и да участва в различни срещи между лидерите на другите групи. Иван заслужи и неплатен стаж към YOUTHub Association в периода септември 2017 – януари 2018 г. Задълженията му включваха превод, резюмиране и публикуване на обяви на сайта на организацията – YOUTHub.bg. Той е победител в конкурса „Европейско междучасие”, организиран от евродепутата Светослав Малинов, а наградата бе неотдавнашно посещение на европейските институции в Брюксел като негов гост. Две години подред Иван е стипендиант на Американската фондация за България и три пъти на проекта „1000 стипендии“, едната от които е специална. Изключително и е постижението му от 119 т. (от възможни 120!) на изпит по английски език TOEFL. С този резултат кандидатства в Американския университет в България и стана носител на отличителна стипендия „Сердика”, която напълно покрива таксите му за обучение в размер на 11 700 долара на година. Стипендията се връчва на българския кандидат с най-добра кандидатура.

Кристина Генчева от същия клас е също стипендиант на „1000 стипендии“. Тя имаше много изяви по биология и английски език. На националното състезание по природни науки и екология, което се проведе през ноември 2017 година в град Кюстендил, постигна резултат отличен 5.75. С тази оценка може да кандидатства в няколко български университета, сред които е Софийският. Кристина е участвала в международни форуми по програма „Еразъм+“. След успешно представяне на изпит на Кеймбридж получи международно признат сертификат за владеене на английски език на ниво С1. Приета е условно в три университета в Шотландия – в Единбург, Глазгоу и Абърдийн. Нейното първо желание е да учи зоология в Абърдийн, одобрена е за финансиране от шотландското правителство на стойност £1,820.00 и в момента тече процесът по приема й.

Александър Цонев отлично се представи на организираната от Историческия факултет на Великотърновския университет научна конференция на тема „Пространство и време“ и това му дава възможност да запише желана специалност във факултета.

За втора поредна година ученици от СУ „Ц. Церковски” се върнаха с награди и сертификати от националното ученическо състезание, организирано то СА „Д. А. Ценов“. Надпреварата се състоя на 17 ноември 2017 г. в гр. Свищов между 247 ученици от ХІІ и ХІ клас на 27 училища от 20 града. Дванадесетокласниците Йорданка Петрова, Цветелина Тодорова, Мария Костова, Памела Димитрова, Стефан Стефанов, Даниела Димитрова и Димитър Василев се представиха отлично и впечатлиха журито с разработения идеен проект за засаждане на ябълкова градина, производство на ябълков оцет и на чипс за европейския пазар, както и с презентационните си умения. Йорданка Петрова участва и в още една инициатива на Стопанската академия – онлайн конкурс за есе на тема „Финансовото образование: кариера с традиции, настояще и бъдеще“ и това й осигури прием в желаната специалност „Финанси“.

Един от зрелостниците в СУ „Ц. Церковски” заслужава да бъде отличен не заради постиженията си в национални и международни състезания, а за това, че през всичките години на своето образование е идвал на училище, без да допусне нито едно отсъствие, даже закъснение от час по неуважителни причини. Това е ученикът в неравностойно положение Кристиян Соколовски, който обаче не отиде на бал. Можем само да се опитаме да си представим трудностите за него и майка му да се борят ежедневно с трайното увреждане и въпреки него той винаги да е със съучениците си. За това допринасят създадените условия в училище, каквито, за съжаление, много малко училища в България имат. Изградената рампа и асансьор позволяват на Кристиян да се придвижва с количката си до класната стая на четвъртия етаж, както и до различни кабинети. Разбира се, над всичко стои силният човешки дух – волята, амбицията и оптимизмът. През миналата учебна година Кристиян и още двама негови съученици – Радослав Григоров и Дейвид Димитров, се явиха на състезанието по природни науки, организирано от Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Отличното представяне им гарантира още тогава прием в учебното заведение.

Списъкът с постиженията на дванадесетокласниците от СУ „Ц. Церковски” не е пълен, извън него остават още много участия, състезания, награди и стипендии. Очакваме да ни радват с успехите си и след завършване на училището, в което са изградили качествата, необходими за бъдещата им социална, професионална и личностна реализация, казват още техните учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!