Над 1 млн. лв. приходи се очакват от сделки с общински имоти

Николай Буюклиев управлява отдела от 6 г., в него работят още четирима

НИКОЛАЙ БУЮКЛИЕВ УПРЯВЛАВА ОТДЕЛ „ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ“ В ОБЩИНА Полски Тръмбеш от 6 години, но преди това е работил там. Заедно с него за общинските имоти отговорят още четирима –Валентин Радев, Ани Цветанова, Радостина Георгиева, която е по програмата за млади висшисти, и Габриела Георгиева. За тази година се очаква в хазната на общината да влязат над 1 млн. лв. приходи от сделки с общински имоти.

Началникът е на 39 години и от Полски Тръмбеш, а съпругата му Стефка също работи в общината, където е старши координатор при обществените поръчки. Двамата имат две дъщери –на 4 г. и на 2 г. и десет месеца. Николай Буюклиев казва, че общинската собственост е постоянен, автономен източник на приходи за бюджета и обезпечава част от общинските дейности. В общината има 3714 акта за общинска собственост. Общината е собственик на 16 297 дка гори във всички села, а през последните години след люта съдебна битка си върна около 7000 дка. Актуваните язовири са 11, а засега само 6 са дадени на концесия или под наем. Останалите пет се поддържат от общината, което изисква много средства.

ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ В ОТДЕЛА са старите сгради и закритите училища, които се рушат. От друга страна, субсидирането на селскостопанското производство увеличава интереса към общинските земеделски земи, от които идват сериозни приходи. От наеми на такива земи през последните две години в общината са влезли близо 450 000 лв. Сключени са 9 арендни договора за 2215 дка ниви и овощни градини, които носят приходи от над 50 000 лв.

Може би най-важната част от работата на този отдел е придобиването на нови собствености. Освен възстановените 7000 дка гори общината е завладяла и терена на автогарата, който е бил в търговско дружество в ликвидация. Сега имотът е общински и се дава под наем, а приходите влизат в бюджета. Общината е собственик вече и на казан за ракия в Климентово и на сграда в центъра на Страхилово, които също се отдават под наем.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *