61 четения

Правят технически проект за Северен пътен възел на Велико Търново и бърза връзка за Г. Оряховица и Лясковец към магистралите

Министър Николай Нанков: „Държавата ще финансира обектите, те са от голямо значение”

МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ информира, че е възложил техническо проектиране на новия Северен пътен възел на Велико Търново. Държавата ще финансира и бърза връзка специално за Горна Оряховица и Лясковец към Поликраище, където се събират двете магистрали – „Хемус“ и „Янтра“. Според него двата проекта са с голяма важност не само за жителите на региона.

„Благодаря на всички, които ме „тормозиха“ през последните месеци за тези два проекта – на кметовете, на народния представител Явор Божанков, на гражданите, няма как да не чуем тяхното мнение“, коментира Нанков. Бързата връзка на Горна Оряховица и Лясковец към пътния възел край Поликраище, където се събират двете магистрали, ще е с дължина около 9 км. Скоростният път ще започва от надлеза до Долна Оряховица, ще заобикаля Поликраище и Първомайци и ще извежда трафика в посока сегашния главен път към Русе и възела с двете магистрали.

Държавата ще финансира и изграждането на нов Северен пътен възел на Велико Търново, който бе представен още преди година от „Борба“. Кметът Даниел Панов вече внесе в Министерски съвет идейния проект, а министър Нанков е възложил изготвянето на техническия. Изграждането му ще струва около 20 млн. лв. Той ще се намира край крепостта Трапезица и едноименната жп гара в подножието на историческия хълм. Идейният проект е разработен от експертите в общинската администрация и предвижда възелът да отвежда транзитния трафик извън старата част и центъра на града. Даниел Панов обясни, че северният пътен възел ще разтовари историческата част на Велико Търново от близо 4000 автомобила, които всеки ден влизат по пътя от Горна Оряховица. Чрез новата връзка след спускането от Арбанаси движението ще се отклонява надясно и покрай жп гара Трапезица ще се включва по главния път Русе – Велико Търново и оттам ще продължава към Южния пътен възел. Северният пътен възел ще позволи директен достъп до паркинга под крепостта Трапезица от главния път Русе – Велико Търново.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!