Интересни факти по случай Международния ден на блондинките

По случай днешния Международен ден на блондинките сайтовете Factretriever и Cafemom предлагат интересни факти за русата коса:
– Международният ден на блондинките се отбелязва от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата „Диамантено токче“, която се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.
– Първата известна блондинка в историята е богинята Афродита, получила златните си кичури като подарък от Зевс.
– Сред знаковите блондинки в съвременната популярна култура е екранната икона и секссимвол Мерилин Монро, която по рождение е брюнетка.
– Първата русокоса богиня на Холивуд е актрисата Джийн Харлоу.
– Друга известна блондинка – покойната принцеса Даяна, е харчила хиляди лири годишно, за да поддържа цвета на косата си.
– В древността жените са прибягвали до „отблъскващи“ методи за изрусяване. Дамите в Древен Рим са разчитали за целта на изпражнения от гълъб, а ренесансовите жени – на конска урина.
– Цветът на косата зависи от количеството на двата типа пигмент меланин – еумеланин и феомеланин. Колкото по-голямо е количеството на еумеланина, толкова по-тъмна е косата. Червеният цвят се дължи на преобладаващ феомеланин. Ако нивата и на двата типа пигмент са ниски, резултатът е руса коса.
– В свое проучване изследователи от САЩ установяват, че само една малка промяна – в една буква от трите милиарда букви, съставляващи човешката ДНК, може да „създаде“ руса коса.
– Сивото може и да има 50 нюанса, докато нюансите на русото са минимум 30. Най-редкият сред тях е ягодово русо.
– Тъй като русата коса е „склонна“ да потъмнява с течение на времето, естествените блондини съставляват едва два процента от населението на планетата. Само един на 20 американци и приблизително същият процент обитатели на Северна Европа са руси по природа.
– За сметка на това една на всеки три жени боядисва косата си в нюанси на русото.
– Перхидролът е открит през 1818 г., но не намира голямо приложение, докато през 1857 г. не се установява, че с него може да се изрусява косата. Съединението бързо набира популярност в Европа и Америка и измества всички останали продукти, използвани до този момент със същата цел.
– Наличието на руса коса не означава непременно, че притежателят й ще има сини очи. Това е стереотип. Докато червената коса, светлите очи и светлата кожа обикновено „вървят в комплект“, русокосите мъже и жени могат да имат очи с всякакъв цвят.
– Мъжете с руса коса и сини очи са най-големите поклонници на блондинките. Причината се корени в еволюционната психология. Русата коса и сините очи са рецесивни характеристики. И двамата родители трябва да са носители на ген за този цвят коса, за да я предадат на потомството си. Някои учени смятат, че мъжете със светли коси и очи изпитват естествено привличане към жени със същите характеристики – по този начин след появата на деца те могат да са сигурни дали са техни бащи.
– Блондините и блондинките са смятани за по-жизнерадостни. Освен че се забавляват повече, те имат и повече косми на главата – приблизително 140 000 срещу около 108 000 при индивидите с по-тъмни коси.
– Най-известната кукла в света е блондинката Барби.
– Някои от най-известните приказни героини – Пепеляшка, Рапунцел, Златокоска, също са блондинки.
– Майсторът на съспенса Алфред Хичкок е бил обсебен от блондинките и е снимал само руси актриси във филмите си – Ева Мари Сейнт, Джоан Фонтейн, Карол Ломбард, Джанет Лий, Грейс Кели, Типи Хедрън.
– Наистина ли „Джентълмените предпочитат блондинки“, както гласи заглавието на хитовия филм с Мерилин Монро? Според няколко проучвания мъжете наистина намират жизнерадостните русокоси дами за по-привлекателни и по-открояващи се. Според други изследвания обаче представителите на силния пол предпочитат по-надеждните брюнетки за дългосрочно обвързване.
– Забравете стереотипа за празноглавите блондинки. Изследователите са установили, че той до такава степен се е вкоренил в представите ни, че в действителност мъжете действат съобразно с него и оглупяват при вида на русокоса красавица.
– Блондинките се смеят последни. Специалисти от университета на Куинсланд са открили, че дамите с руси коси не само печелят повече от червенокосите жени и брюнетките, но и по-често се омъжват за богати мъже.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *