Родова среща събира потомците на болярина Кършо

Осма поредна среща ще събере в събота във възрожденска Елена потомци на болярина Кършо. Тази година датата на родолюбивата проява, която се провежда всяка първа събота на м. юни, съвпада с 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. От няколко години на този ден потомци на друг славен еленски род – този на поп Сава Катрафилов, член на щаба на Ботевата чета, също се събират в Елена, за да отдадат заслужена почит на техния предтеча. Естествено беше кършовци да отправят покана към тях тази година да обединят двете събития в една обща среща, която да посветят на 140-годишнината от края на Руско-турската война (1877-1878 г.). И за да е по-справедливо към историята, да поканят потомци и на други еленчани, участвали във войната. Сред тях са д-р Димитър Моллов, д-р Йордан Брадел, д-р Сава Мирков, които след Освобождението работят активно за организиране на българското здравеопазване, на Червения кръст и на Българската академия на науките, братята Петър и Петко Горбанови.
Събитието срещна подкрепата на община Елена и бе включено в календара на културните събития и честванията през 2018 г. под надслов „Среща на потомците на еленчани, участвали в борбите за освобождението на България и Руско-турската война (1877 – 1878)“.
Родолюбивата проява ще започне с видео-приветствие от председателя на Инициативния комитет за провеждане на родовите срещи на потомците на болярина Кършо – г-жа Кристалина Георгиева, правнучка на Иван Попхристов Кършовски, чиито служебни ангажименти като вицепрезидент на Световната банка не позволяват тя да вземе лично участие в тазгодишната среща. Тържествената програма включва два научни доклада. Първият ще бъде изнесен от проф. Пламен Митев от СУ „Климент Охридски“ и ще бъде посветен на боевете в еленския край в края на 1877 г. Във втория доц. Светла Александрова от Регионалния исторически музей в гр. Велико Търново ще говори пред участниците за участието на еленчани в Руско-турската война (1877 – 1878).
Регионалният исторически музей В.Търново гостува с изложба „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската“ освободителна война“. Снимките са от фотоархива на Иво Хаджимишев, Франц Душек и Александър Иванов, а гравюрите са предоставени от Национално движение „Русофили“. Изложбата е уредена в западнато фоайе на сградата на общината и може да се види до 19 юни.
С шествие по главната улица на Елена, участниците в срещата ще се придвижат до централния градски площад, където, под воя на сирените, ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност пред Паметника на свободата. След това ще се придвижат до паметника край с. Марян, където се намира и издигнатият преди няколко години Казашки кръст, за да почетат паметта на загиналите руски воини и офицери, удържали дълго време Марянските позиции, което, според историците, има безспорен и значителен принос за успешния изход на войната.

One thought on “Родова среща събира потомците на болярина Кършо

 • 31.05.2018 в 17:24
  Permalink

  Не искам да развалям митовете и легендите на тези хора, но тази история с болярина Кършо е пълна измислица.
  Има хора, които много им се ще да са потомци на някой аристократ, но в повечето случаи са потомци на прости овчари и колибари, с каквито е била населена България 500 години.
  Потомци на някой хайдутин от 18в. бива, участник в Ботевата чета бива, но на болярин от 14в. е смешно.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.