Големият бариерен риф преживял пет климатични „смъртоносни събития“

Големият бариерен риф от корали край Австралия бил преживял пет „смъртоносни събития“ през последните 30 хиляди години, но едва ли ще се възстанови лесно от сегашните заплахи, предупреди научен доклад, цитиран от ДПА.
Големият бариерен риф на източното австралийско крайбрежие е най-голямата коралова система в света, която по площ е по-голяма от Италия. В същото време той представлява и една от екосистемите с най-богато биоразнообразие с милиони форми на морски живот.
През последните години кораловото образувание понесе щетите от напастта на морски звезди от вида Трънен венец. Рифът е пострадал също от замърсяването на морската вода и повишаването на нейната киселинност, от седиментацията и от избелването на коралите през 2016-2017 година.
В обширен международен доклад, публикуван в изданието „Нейчър джиосайънс“, се дават резултатите от 10-годишно наблюдение. Изследването за пръв път проследява развитието на рифа през последните 30 хилядолетия и протеклите през този период резки климатични промени.
Кораловото образувание е могло да се адаптира към измененията в околната среда, като е променяло положението си спрямо морското дъно в съответствие с покачването и спадането на нивото на океаните. Рифът се оказал по-устойчив на промяните на температурата и нивото на морската шир, отколкото се предполагаше. Но учените си задават въпроса доколко той ще устои на сегашните екологични предизвикателства. Според авторката на доклада Джоди Уебстър от университета в Сидни, Големият бариерен риф трудно ще се справи със сегашните промени на климата и с тези, които предстоят.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *