221 четения

Името на специализанта д-р Иван Андреев стигна до министъра на здравеопазването

Потомственият лекар от Велико Търново има две страсти – гастроентерологията и нумизматиката

 

Иван Андреев е сред новата вълна специализанти, избрали да трупат опит при утвърдените лекари в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Той специализира гастроентерология под ръководството на д-р Яна Колева, а от началото на годината дава дежурства и в Спешно отделение. Макар да е част от екипа на лечебното заведение само от половин година, името му стига до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев като част от медиците, които с професионализма си успели да спасят живота на мъж с кървене. Той и още десетина доктори са упоменати в благодарствено писмо до Ананиев. За д-р Андреев това обаче е просто хубав повод да се почувства щастлив, че с общите усилия и отличната екипна работа на няколко медицински звена в болницата един човек остава жив и здрав.

Великотърновецът д-р Иван Андреев казва, че в хубавия смисъл на думата е обременен още като дете с медицината, тъй като е трето поколение потомствен лекар. Въпреки това семейството не очаквало да тръгне по този път и му давало пълната свобода да потърси реализация, в която посока пожелае. Абстрахирал се от постоянната ангажираност, натовареност и липсата на свободна време, която виждал в майка си, баща си и дядо си и в съзнанието му останало само удоволствието от професията им, свързано с това да са в помощ на хората.

Завършил е Варненския медицински университет миналата година и не крие, че много му допада морската столица, но плановете му били да специализира в родния си град.

„Имам изключителна слабост към Велико Търново и всеки път, когато се прибирах от Варна, усещах едно приятно чувство, провокирано от това да стъпиш на родна земя. Предварително бях проучил състоянието на здравната система в града, болницата много ми харесва – особено отделението по гастроентерология. Има налична абсолютно цялата необходимата техника за всяка една манипулация и интервенция, касаеща работата в тази медицинска сфера”, увери 27-годишният лекар.

Гастроентерологията го завладяла още по време на следването във Варна. Според него това е перспективна дисциплина, даваща огромно разнообразие в работата, и неразривно свързана с екстремални темпове на развитие на медицината.

„Доволен съм, че имам възможност да извършвам много от иновативните процедури в гастроентерологията, разбира се, под ръководството на дългогодишните специалисти в отделението, които са винаги до мен. Не навсякъде е разпространена практиката още по време на специализация младите лекари да имат толкова скоро достъп до извършване на такива интервенции. Това е страхотно, защото откривам отлична почва за развитие”, сподели Иван. От началото на 2018 година той дава дежурства в Спешно отделение. Според него в това звено определено има какво да се види и научи от всеки млад лекар.

През малкото свободно време, което му остава, обича да се отдава на хобито си – риболова. Споделя, че е запален въдичар от дете, а най-добрият му рекорд е 2-килограмов речен шаран.

Изключителна страст за д-р Андреев е и нумизматиката. Колекцията му все още не е толкова голяма, но за сметка на това в нея присъстват впечатляващи монети.

„Може да се научи много от тях, защото всяка монета си има история. Имам такива от САЩ, Китай, Япония, Австралия и навсякъде, където ходя зад граница, винаги си взимам монета за колекцията”, сподели той.

Идеята да се поинтересува от тази материя дошла случайно. Преди време при почистване на дядовата му къща открил старинни монети и така се запалил по нумизматиката. Най-старата монета, която притежава, е на 160 години.

Галина Георгиева

Един коментар за “Името на специализанта д-р Иван Андреев стигна до министъра на здравеопазването

  • 01.06.2018 в 7:51
    Permalink

    Това се казва смелост – да си признаеш, че си нумизмат !!!!!!!!! Нищо, че търновските нумизмати си имат интернет сайт, това си е „според някои“ почти престъпление, и те за това се крият! Ама така си е в нашата територия.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!