И в първия летен месец ще се запази тенденцията за по-високи от нормата температури и неравномерно разпределение на валежите

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 17 мин. Фазите на Луната през месеца са: 6.06. – последна четвърт, 13.06. – новолуние, 20.06. – първа четвърт, 28.06. – пълнолуние. Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 13 ч. и 7 мин., когато е лятното слънцестоене.

 

Климатична справка: Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 л/ кв. м. Веднъж на 10 години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Прогноза: Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22, по долината на р. Струма – около 23, за високите полета – между 17 и 19, а за планините – между 3 и 12. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10 и 15, а най-високите – между 31 и 36. И през юни ще се запази тенденцията за неравномерно разпределение на валежите. В западната половина от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, а в източната валежите ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества. Климатичната нормата на валежите в равнините е между 50 и 70 л/ кв. м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/ кв. м, а в планинските райони – от 70 до 130 л/ кв. м.

Юни ще започне с топло време и максимални температури между 29 и 34. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. През следващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните за периода. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще настъпи стабилизиране на атмосферата, превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, с най-голяма вероятност около 22 и 24 юни.

 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.