4 четения

Студенти проучваха нагласите на млади българи за външната политика на България

48% ОТ ГРАЖДАНИТЕ АСОЦИИРАТ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ С ТАЗИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. 33% смятат, че тя е по-близка с тази на Русия, 16 % мислят, че сме свързани по-скоро със САЩ. Тези, които вярват, че България води неутрална външна политика, са едва 3,2%. Това сочи социологическо проучване на първокурсници по политология, които учат във Философския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Младите хора са нарекли изследването си „България между Изтока и Запада” и признават, че то няма претенциите да бъде представително, а е по-скоро с учебна цел и е направено под ръководството на преподавателя по политическа социология Теодора Калейнска.

93-ма души от малки населени места и на възраст до 29 години са включени в анкетата, чиято основна цел е била бъдещите политолози да установят какви са геополитическите нагласи по оста Запад – Изток, да изследват европейското присъствие и самочувствие на българина 10 години след присъединяването на България към ЕС. Изследването е показало, че за следване на политиката на Русия са предимно хора, които живеят в малки населени места – 75%. Те са предимно със средно образование и 65 на сто от тях са от жени. Според 20% Европейският съюз няма бъдеще и ще се разпадне. 15% смятат, че съюзът ще се разраства и пак 15% са на мнение, че той ще продължава да се развива както досега.

Един коментар за “Студенти проучваха нагласите на млади българи за външната политика на България

  • 31.05.2018 в 12:39
    Permalink

    България е в Европа и не се мъчете да правите внушения за нещо друго. Който иска да прави от България азиатска държава е на много погрешен път. Няма да стане. Колелото на историята не се върти назад.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!