34 четения

187 петокласници от областта завършиха с празник програмата „Полицията в училищата“

Диляна Джукелова от МВР: „Страшното е, че на пазара излезе опасна дизайнерска дрога!“

 

187 ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ ЦЕНТРОВЕ В ОБЛАСТТА имаха вчера нестандартен час в голямата зала на кметството във Велико Търново. Празникът бе организиран от Областната дирекция на МВР и бе финал на националната програма „Полицията в училищата“ за тази учебна година. Всички хлапета от учебните заведения представиха свои изпълнения, а мероприятието откриха мажоретките от детска градина „Соня“ в областния град.

На хлапетата бе показан филм за опасностите, които дебнат в интернет при онлайн запознанства с непознати. Малките ученици видяха как могат да станат жертва на сексуален тормоз и на детско порно от едно невинно запознанство в нета. Съветът към тях бе – никога не се знае кой точно стои от другата страна на чата, никога не се поддавайте на похвали и не правете това, за което ви молят! Изнудвачите искат сериозни суми, след като са подмамили момичето да се съблече и да бъде заснето, за да не пуснат снимките в мрежата. Четири деца, избрани със жребий, трябваше да споделят пред всички какво са разбрали от филма и да отговорят какво е интернет, скайп, Гугъл и т.н. Те се справиха отлично. Всичките 187 деца получиха подаръци от организаторите, а в празника са включиха още областният управител, Регионалното управление на образованието, социалните служби и други.

Празника откриха мажоретките от детска градина „Соня“

Гост на форума бе Диляна Джукелова от МВР, която е инспектор в Детска педагогическа стая в министерството. Тя сподели, че рядко посещава такива тържества в страната, но програмата за най-малките е прекрасно начинание, защото полицаите са влезли при тези деца още в първи клас и ги обучават до завършването на пети клас. Служителите на МВР влизат в часа на класния по този проект на МВР и застъпват болезнени теми от живота.

„Страшно е, че на пазара излезе опасна дизайнерска дрога. Децата ползват неща, за които не знаят нищо. Целта на тази национална програма е точно такава – на децата да се обяснява за дрогата, за клопките в интернет. Би трябвало да има ефект, защото не е висок ръстът на тези, които употребяват наркотици и са залавяни да ги разпространяват. Лошото е и друго – преди години родителите бяха с по-друго отношение към проблемите на децата си, сега не са толкова отговорни и респектът им към училището и полицията е намалял”, коментира Диляна Джукелова.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!