67 четения

Домът за стари хора „Венета Ботева“ празнува рожден ден

Обитателите отпразнуваха 39-ия рожден ден на дома на стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Те честваха празника със забавна музикална програма в английския двор на социалното заведение. Сред гостите бяха директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в старата столица Мая Пешева, ученици от Американския колеж „Аркус“ и студенти от специалността „Социални дейности” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Гордея се с това, че подобрихме условията на живот, качеството на предлаганите услуги, старая се по всякакъв начин да мотивирам и персонала да дава всичко от себе си. Вярвам, че нещата вървят в градивна посока, защото предлагаме достойни старини за възрастните хора“, коментира управителят на дома Зорица Радловска, която вече 9 години ръководи институцията.

„Промени се представата за домовете за стари хора, пречупи се виждането на хората на такъв тип институции. Възрастните тук се забавляват, имат подходяща среда и интересно ежедневие. Имаме певческа, танцова и театрална група, литературен клуб, осигуряваме 24-часова медицинска грижа, спокойствие, сигурност, храна, отопление, топла вода, условия, най-близки до домашните, и любовта на персонала“, заяви Радловска.

Това, на което ще се обърне повече внимание от тук нататък, са по-честите излизания и екскурзии. От другата седмица започват и обиколките на красиви места в региона, а лятото е планирана почивка на море в Китен, за обитателите на дома.

Продължава работата по отношение на компютърната грамотност на старите хора, които всекидневно поддържат контакт с близките си чрез интернет.

В момента капацитетът на социалното заведение е пълен – 130 души. 120 пък са в листата с чакащи да бъдат настанени. Най-възрастният обитател в дома е мъж на 96 години, а най-младият – 64-годишна жена. За 2017 година новопостъпилите са 35.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!