Множествената склероза засяга все повече жени

Множествената склероза засяга преобладаващо жени и тенденцията се засилва по неизвестни причини, които може да са свързани с начина на живот, предаде АФП в навечерието на световният ден за борба със заболяавнето.
„Сега от болестта са засегнати три жени на един мъж. През 50-те и 60-те години на миналия век съотношението беше две жени на един мъж“ – каза неврологът Тибо Моро от френската Фондация за изследвания върху множествената склероза.
Световният ден за борба с множествената склероза се отбелязва от 2009 г. през последната сряда на май по инициатива на Международната федерация по множествена склероза в 78 страни по света. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването и за това как то се отразява на живота на хората. Кампанията на деня за 2018 г. е под мотото: „Научните изследвания и заболяването множествена склероза“.
Според специалистите множествената склероза се предизвиква от много фактори, включително генетични и от околната среда. Възможно е тя да е свързана с промяна на начина на живот. Към това насочва изследване от 2012 г.
Урбанизацията донесе на жените увеличаване на тютюнопушенето, по-често използване на контрацептивни средства, по-късна възраст на раждане на първото дете, промяна в храненето, затлъстяване, намаляване на слънчевите лъчи. Тютюнопушенето, затлъстяването и недостигът на слънчеви лъчи са рискови фактори за заболяването.
Множествената склероза е хронично инвалидизиращо заболяване, което засяга около 2,3 млн. души по целия свят.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *