9 четения

Увеличената доза витамин D е безсмислена при малките деца

Тройната доза витамин D при малките деца не помага за заздравяване на костите им и не ги предпазва от заразни болести, установиха финландски учени, цитирани от АФП.
Витамин D е много важен за хората, защото без него калцият не се усвоява добре. Той се произвежда естествено под въздействието на слънчевите лъчи, но при повечето хора има недостиг.
Сред децата в растеж този недостиг може да е с тежки последици, като рахит. Затова лекарите препоръчват добавки с витамин D на бременните жени и на малките деца.
Каква е оптималната доза, обаче не е известно. Резултатите от различните изследвания са разнородни.
Финландското изследване е най-голямото организирано досега сред деца на възраст от 1 месец до две години. Учените са наблюдавали година и половина, през 2013 г. и 2014 г., хиляда бебета в добро здраве, родени в болница в Хелзинки. Половината от тях получавали ежедневно общоприетата доза витамин D – 400 международни единици, а другата половина 1200 международни единици. Родителите давали сведения за здравословното им състояние и всички преживени болести на 6, 12 и 24 месеца.
Резултатите са ясни – децата от групата с по-ниска доза не са боледували по-често от другите. Костите им също са толкова здрави.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!