18 четения

Затлъстяването осигурява защита при сериозни инфекции

Затлъстяването е свързано с риск от редица заболявания, но може също да бъде от полза за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Ако човек е затлъстял или с наднормено тегло и е хоспитализиран заради инфекциозна болест, рискът от смърт за него ще е наполовина по-малък, увериха датски учени.
За целите на изследването Зигрид Грибсхолт и колегите й от отделението по клинична епидемиология в университетската болница в Орхус събрали данни за над 35 000 пациенти, които били настанени в болница заради инфекции между 2011 г. и 2015 г. Било проследено дали телесното тегло на пациентите е повлияло върху риска от смърт три месеца след хоспитализирането им. Учените констатирали, че за пациентите, чието телесно тегло е по-ниско в сравнение с показателите за нормално тегло, рискът от смърт е 2 пъти по-голям, отколкото за хората с нормално тегло. Това изглежда било свързано с неотдавнашна загуба на телесно тегло вследствие на заболяване. Рискът от смърт не се увеличил за пациентите с ниско телесно тегло, които наскоро не са отслабнали.
Учените били изненадани, че за пациентите с наднормено тегло рискът от смърт бил с 40 на сто по-малък, а за затлъстелите пациенти – с 50 на сто по-малък, в сравнение с хората с нормално тегло. Що се отнася до затлъстелите пациенти, някои фактори, като неотдавнашни промени в телесното тегло или тютюнопушене, имали малък ефект върху риска от смърт.
„Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани със значително намаляване на риска от смърт“, отбелязаха учените.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *