5 четения

Електронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето, предупреждава СЗО

Електронните цигари не са разрешение на проблема с вредния за здравето порок, предупреждава Световната здравна организация (СЗО) по повод отбелязвания днес Световен ден без тютюнопушене, съобщават Ройтерс и ДПА.
Въпреки отбелязания прогрес и глобалните усилия за разрешаването на проблема, светът вероятно няма да постигне поставената цел броят на пушачите да бъде ограничен с 30 процента до 2025 г. Ако сегашната тенденция се запази, броят им ще намалее само с 22 процента.
Експертите отбелязват напредък към целта само в двете Америки, като САЩ на този етап са „извън пистата“. Части от Западна Европа са „в застой“, най-вече заради неуспеха в окуражаването на жените да спрат да пушат. Африканските мъже също изостават, а употребата на тютюн в Близкия изток е на път да се повиши.
Според данни на СЗО пушачите по света са около 1,1 милиарда – една пета от глобалното население на възраст на и над 15 години. Общият брой на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е седем милиона годишно.
Хората на много места по света все още са в неведение как цигарите вредят на здравето им. Докато повечето са наясно, че тютюнопушенето повишава риска от рак, голяма част от населението в страни като Китай и Индия например не знае, че вредният навик е свързан и със сърдечносъдови заболявания.
„Тази година Денят без тютюнопушене цели да насочи обществено внимание към факта, че порокът не само причинява рак, но и на практика „разбива“ сърца“, казва
генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Освен високото кръвно налягане, тютюнопушенето е втората най-разпространена причина за сърдечносъдови заболявания, напомнят здравните експерти.
СЗО предупреждава, че електронните цигари не са разрешение на проблема. Те съдържат по-малко токсични вещества в сравнение с тютюневите продукти, но въпреки това също допринасят за развитието на сърдечносъдови и белодробни заболявания.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!