5 четения

Компютър открива по-ефикасно рак на кожата в сравнение с дерматолози

Компютър постигна по-добри резултати в сравнение с дерматолози при идентифициране на рак на кожата върху поредица снимки, оповестиха изследователи, цитирани от Франс прес.
Екип от германски, френски и американски изследователи тренирал въпросната система за изкуствен интелект да различава увреждания на кожата и бенки в зависимост от това дали са доброкачествени или злокачествени, като й показала над 100 000 фотографии. След това резултатите на машината били сравнени с преценките на лекари специалисти от 17 страни.
„Повечето дерматолози се справиха по-зле със задачата“, отбелязаха авторите на изследването.
Лекарите идентифицирали правилно средно 87 на сто от меланомите, които им били показани на снимките. Когато им били представени снимки в по-едър план и получили по-подробна информация за възрастта и пола на пациентите и местоположението на увреждането, това процентно съотношение нараснало до 89 на сто.
Резултатите на машината обаче били по-добри – тя идентифицирала 95 на сто от меланомите въз основа на първата поредица снимки, които й били показани.
„Компютърът не само пропусна да идентифицира по-малко меланоми, но и допусна по-малко грешки при диагностицирането, свързани с идентифициране на меланоми в доброкачествени бенки“, поясни Холгер Хансъл от Хайделбергския университет в Германия.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!